IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покупките на злато от централните банки може да го доведат до нови рекорди

Някои прогнози предвиждат 2000 долара за унция през тази и 5000 долара до 3-4 години

21:25 | 29.04.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Покупките на злато от централните банки може да го доведат до нови рекорди

Централните банки, които бяха нетни продавачи на злато преди десетилетие, сега купуват ценния метал, за да намалят зависимостта си от долара като резервна валута, сочейки търсене, което може да удължи рекордното поскъпване на златото, пише Bloomberg.

С увеличаване на покупките от развиващите се страни златото може да достигне до 2000 долара за унция през тази година, в сравнение с рекордните засега 1538,80, постигнати вчера в Ню Йорк, смята Робърт МакЮън, главен изпълнителен директор на производителя U.S. Gold Corp.

От началото на годината златото поскъпва със 7,7%, след като в предишното десетилетие цената му скочи шест пъти от дъното си през 1999. Историческият рекорд, на коригирана с инфлацията база, е 2339 долара за унция, поставен на 21 юни 1980, показват изчисления на клона на Федералния резерв в Минеаполис.

Според Майкъл Пенто от Euro Pacific Capital, който предвиди рекордите на златото от последните две години, ценният метал ще достигне пик от 1600 долара през 2011.

През този месец цените 14 пъти поставяха рекорди, водени от търсенето на инвеститори, целящи алтернатива на долара, след като американската валута падна до най-ниското си ниво от 2009 насам, дългът на САЩ набъбна, а Федералният резерв даде знаци онзи ден, че ще остави близките до нула лихви за продължителен период.

Китайската икономика, която е най-големият държател на щатски ДЦК, отбеляза ръст от 9,7% през първото тримесечие на годината.

„Китай е на път да се сдобие с повече злато от Америка, а и Русия се стреми към същото”, заявява МакЮън. „Китай иска да покаже, че валутата му има по-голямо покритие от долара.”

През 2010 централните банки по света се превърнаха в нетни купувачи на злато за първи път от 20 години, добявайки 87 метрични тона към резервите си, според данни на World Gold Council.

Китай, който разполага с валутни резерви на стойност 3 трлн. долара, планира създаването на фондове, инвестиращи в ценни метали, бе обявено през седмицата.

Понастоящем само 1,6% от резервите на Китай са в злато, като страната може да инвестира повече от 1 трлн. долара в ценния метал, казва Пенто. „Китай иска да бъде международен играч и се нуждае от повече злато”, смята той.

С най-големи резерви от злато към април е САЩ (8134 тона или 75% от резервите на страната), а Китай е шести с 1054 тона, по оценките на World Gold Council.

Централните банки на развиващите се икономики може би целят делът на златото в техните резерви да бъде между 2% и 8%, казва Франсиско Бланч, ръководител Анализ на суровини в Bank of America Merrill Lynch.

Според него златото е близо до цикличния си пик, като очаква то да се търгува средно на ниво от 1500 долара за унция през тази година.

Враговете на златото са повишаващите се лихви и балансираният бюджет, посочва Пенто. Очаквам спад през лятото, след като Федералният резерв преустанови покупките си на държавни облигации. Ще имаме временно повишение на реалните лихви, предвижда той.

За да влезе златото в „мечи” пазар обаче основната лихва на Федералния резерв трябва да достигне нивата си от времето на Пол Волкър, смята МакЮън, който предвижда цената на ценния метал да достигне 5000 долара до 3-4 години.

Бившият председател на Фед Волкър сложи край на поскъпването на златото до рекордните тогава 873 долара за унция, след като повиши лихвите до 20% през март 1980.
 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха момче вземи си хапчетата !Преди 20 часа пишеш : " Поредния велик "инвеститор", на който ще приберат парите от поредния балон. Те балоните се правят за такива велики мислители като вас."А днес :" и аз имам монети, не ги държа за инвестиция, а за сигурност и нямам намерение да ги продавам, но ако скочи още 50% ще разпродам всичко."Не разбирам щом е БАЛОН каква СИГУРНОСТ търсиш в балона ? ха ха ха Бегай карай таксито !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
Златото пренася стойност, но стойността която пренася е различна. През 2000 г. е пренасяло 300 долара стойност, сега пренася 1500. Нищо не пречи през 2020 отново да пренася 300 долара. Няма нищо сигурно в стойността която пренася. Аз за това го питах в какво точно инвестира, защото като му гледам изказа няма как да е изкарал пари за кюлчета, пък казва че не инвестира в монети. И остава да е в ETF. Не ме дразни това че казва че златото ще расте и аз имам монети, не ги държа за инвестиция, а за сигурност и нямам намерение да ги продавам, но ако скочи още 50% ще разпродам всичко. Дразни ме просташкия му изказ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
При цялото ми уважение и аз ще се НАМЕСЯ...........ПРИЯТЕЛ- ЗЛАТОТО е на повече от 5000-години и изпълнява перфектно своята функция-СЪВЪРШЕННА ФОРМА НА ПАРИ.....?????!!!!!......Не случайно БАНКИТЕ-ЦЕНТРАЛНИТЕ акумолират ЗЛАТО- ФИЗИЧЕСКО, а не ЕТФ или домати и краставици......????!!!!....Златото само по себе си не създава СТОЙНОСТ то пренанася във ВРЕМЕТО СЪЗДАДЕНА ВЕЧЕ ТАКАВА , за разлика от ХАРТИЯТА.......поздрави и късмет с хартията........????!!!!!.......p.s.. ПОЗНАВАМ ДАНИ от 4-ГОДИНИ и до момента няма ГРЕШНА ПРОГНОЗА..........пу-пу ДА НЕ МУ Е УРУКИ............!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
И в какво ги влагаш бе гении. Имаш 780 х свободни долари, че да купиш кюлче ли, или просто си като останалите маймуни на клона и си си взел ETF в злато, щот не можеш да отделиш 500 долара и за една нюню монета. Както казах само маймуните сега влизат. Какво като живееш във флорида, там нещо да не е сбирка на инвестиционни гении. Баси простака изобщо не знам за какво ти отговарям, и акъла ти е на *** и държанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Да познах че си от село ! Извини ме приятел аз живея в Флорида и тука за разлика от *** все още имаме свобода в какво да си влагаме парите !!!А за това на кой да ги продавам пустите алтъни не се къхари !!! ДОРИ МОРГАН ГИ ПРИЕМА ЗА КОЛАДЕРАЛ ВЕЧЕ ! Е ти това нема как да го знаеш де. То в таксито по радиото не са го казали ха ха ха....Интересно ми е че споменаваш в писанието си за ПАРИ ! Ти на кое му викаш ПАРИ ??? Щото като гледам май си се объркал кое какво е !Едното наистина е пари , а другото и за тоалетна хартия не става ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 13 години
Хм,БНБ за трети път качи цените на монетите , тяхната камбанария е висока ...виждат по-надалеч ,поназнайват , броят цепениците в трезора ...и също печатат ... За да има такъв спад в цените ,или термоядрен синтез за мирни цели да се обуздае , или нов океан от петрол да открият ,или ....невиждана (освен от нас:))) монетарна дисциплина :) Спадът през 80-те беше свързан с общо поевтиняване на суровините ,затегнати политики на банките , обедняващ варшавски договор , гладен Китай ...Абе днес само за Китай говоря :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
ravnovesie
преди 13 години
:) комедията за такива като теб все още предстои. Ще подскачаш на едно място и ще се чудиш скоро той този спад от 10% корекция ли е или спад. И докато се чудиш той 20% станал, ще почне да не те лови сън за великия ти процент "инвестиции" в злато. Ще се въртиш по нощите и ще си мислиш, ама то златото е най-сигурното, то и да падне ще се вдигне. И докато се успокояваш и то вече 30% надолу. По някое време няма да ти издържат нервите и ще решиш да продадеш част. Ще си отидеш с златните петачите при някой да ти ги купи и изведнъж ще установиш че той добре като ти ги е продавал ти е взел 10% или 20% над пазара, ама сега като пада и изведнъж иска да ти ги купува на 20% под пазара.Няма да му ги дадеш разбира се какви са тези обирджии, че то златото е паднало 30% пък те искат да ти дават пари на 50% отдолу. Ще почнеш да търсиш някой не такъв мошеник и докато търсиш и то хоп още 10% надолу. Тогава ще се успокоиш падна достатъчно време е да расте - да ама не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 13 години
Абе мислех си за чувалчета със захар и кафе ,ама няма къде да ги туря ...картофите зеленясват ...златото ми стана доста скъпо ,мамка му...остана низвергнатия Джон Силвър :))) Е и забавителите на неутрони ,ония долу дето ги писах ...:)) Нека секи си пише ,па в спорот истина найдеме ....не се косете,дерзайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха по-полека бе човек напиках се от смях ! :)Милият колко сладура като тебе дето седиш отстрани и се облизваш а цената расте ли расте ! И да знаеш САМОУСПОКОЕНИЕТО за това че си губещ гледащ отстрани като си пееш за БАЛОНИ няма да те направи да се чувстваш по-добре ! Особенно когато цената на всичко около тебе расте ДОРИ ЛИХВАТА на заема за хапартамента в Софето , САМО цената на пустата бърлога ПАДА ли ПАДА и нема балъци да се утървеш от него ха ха ха . Те и наемите паднаха ха ха ха ама ти нали си тарикат ха ха хаКато е балон я кажи КОЛКО хора познаваш дето имат поне 10% от спестяванията си в ЗАЛТО ??? Ааааа забравих такива като тебе имате само ДЪЛГОВЕ ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 13 години
Не става за балон среброто,много му е тесен пазара .Ако се разбута търсенето в Китай и Индия -върви го гони със хартии ...Нещо си мисля за Родий и Ниобий ...не е атомна бомба обаче :)))) Моля за мнение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още