fallback

Цената на петрола продължава да пълзи нагоре

Котировките се доближават до 110 долара за барел в САЩ, брентът остава над 120 долара за барел

11:35 | 20.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава възходящото си движение, като през последните часове нараства с около долар. В основата на това са спекулациите, че търсенето на горива в САЩ ще нарасне с началото на летния сезон, пише Bloomberg.

Вчера контрактите с доставка през май поскъпнаха с 1,03 долара до 108,15 долара за барел. На това ниво приключи и търговията с майски фючърси.

Днес петролните контракти с доставка през юни поскъпват с 1 на сто до 109,37 долара за барел в часовете за електронна търговия на борсата в Ню Йорк.

На борсата в Лондон вчера цената на петрола сорт брент отстъпи с 0,2 на сто до 121,33 долара. През нощта и тази сутрин котировките добавят 0,7 на сто до 122,14 долара.

Поскъпването на петрола идва на фона на отстъпление в стойността на американския долар. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, се понижава през последните дни, като нивото му е 74,69 пункта.

От началото на годината доларовият индекс е изгубил 5,5 на сто от стойността си. Като правило, подобно движение в курса на долара води до интерес към инвестициите в суровини, пише Bloomberg.

Според данни на Американския петролен институт през последната седмица запасите от бензин в САЩ са се свили с 1,8 млн. барела до 212,7 млн. барела. Това предизвиква спекулации, че въпреки проблемите на американската икономика търсенето на горива ще остане стабилно и дори ще нарасне през предстоящия летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 05.09.22 г.
fallback