fallback

Световната банка: Милиони са застрашени от глад

Банката предупреждава, че нищетата ще застигне още 34 млн. души, ако цените на храните нараснат с нови 30%

16:41 | 15.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Повишаващите се цени на храните създават „токсична смес от реално страдание, ескалиращо в социални бунтове“, предупреждава шефът на Световната Банка, Робърт Зелик, цитиран от Financial Times.

Зелик призова страните от Г-20 към действия за понижаване на волатилността на цените на храните и подобряване на сигурността на хранителните доставки.

По оценка на международната финансова институция, в резултат от нарастването на цените на храните с 36% през миналата година още 44 млн. души са изпаднали в състояние на тежка нищета и са принудени да преживяват с под 1,25 долара на ден.

Зелик заяви, че при ценови нива, близки до тези от 2008 г., „сме изправени на ръба“. Той предупреждава, че нищетата ще застигне още 34 млн. души, ако цените на храните нараснат с нови 30%. Инфлацията при храните се отразява най-тежко на най-бедните, тъй като те харчат голяма част от доходите си именно за храна.

Проучване на Световната банка разкрива, че освен всичко останало, последното повишаване на цените на храните се усеща най-силно в страните с нисък и нисък до среден доход. В тези страни повишаващите се цени на хранителните стоки се отразяват много по-тежко на пазара, отколкото в развитите икономики, където от решаващо значение за крайната цена на хранителните продукти е стойността на преработката, рекламата и дистрибуцията.

Зелик се присъедини към други икономисти, които искат от акционерите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕBRD) да позволят на банката да пренасочи фокуса на операциите си от Източна Европа към Северна Африка.

Около 1,2 млрд. души на планетата живеят с под 1,25 долара на ден, по данни на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
fallback