fallback

Цената на петрола отново пое нагоре

Рязък спад на запасите от бензин в САЩ подкрепи котировките, но регистрираните повишения останаха умерени

09:50 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола прекъсна спада от предходните два дни и вчера сесията на борсата в Ню Йорк донесе повишение на котировките. Възходът продължи и през нощта, като основният фактор за това са данните за рязък спад на запасите от бензин в САЩ, пише Bloomberg.

Според данни на американските власти запасите от бензин са се свили с цели 7 млн. барела през предишната седмица, достигайки общо количество от 209,7 млн. барела. Това е най-големият седмичен спад на запасите от октомври 1998 година насам.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през май се повиши с 0,4 на сто до 107,11 долара за барел. Тази сутрин пък котировките добавят още 0,2 на сто до 107,33 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент повиши цената си с 1,6 на сто до 122,88 долара за барел. През нощта цената на брента не отбеляза значително изменение и тази сутрин цената му е 122,95 долара за барел.

Като цяло, през предходната седмица петролните запаси в САЩ са нараснали с 1,63 млн. барела, като са достигнали общо количество 359,3 млн барела.

През последните дни сред пазарните анализатори се появиха спорове относно това дали високата цена на петрола е обоснована. Това се случи след препоръка на Goldman Sachs за продажба на петрол заради големия спекулативен елемент в цената му, като впоследствие тази препоръка бе определена от други специалисти като прибързана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 09.09.22 г.
fallback