fallback

Трейдъри: Залозите на Goldman срещу петрола са добър момент за покупка

Фундаментално едва ли може да се разчита на значително отстъпление на петрола при настоящите слаби нива на долара

17:08 | 13.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Ако инвеститорите последват съветите на Goldman Sachs за продажба на петрол, то вероятно ще имаме единствено краткосрочен момент на спад на котировките, подходящ за покупки. Такова е мнението на анализатора на CNBC Джеф Кокс.

Подобно виждане споделят опитни трейдъри, които изразяват сериозно съмнение относно доводите на инвестиционната банка.

„Вчера музиката внезапно спря и всички панически започнаха да търсят свободен стол, на който да седнат. Такива обаче нямаше много. Вратата бе затворена и нямаше как да се излезе и паниката взе връх“, описва метафорично пазарната ситуация от вчера анализаторът Денис Гартман.

Паниката, която доведе до спад в цената на петрола от над 3 на сто във вчерашната търговска сесия, бе предизвикана от съвет на анализаторите на Goldman Sachs за затваряне на дългите позиции заради неясни в краткосрочен план пазарни перспективи.

Мнението на Гартман e, че техническите индикатори сигнализират, че продажбата в настоящия момент би могла да се окаже сериозна грешка.

Причина за това виждане е представянето на петрола сорт брент. Той продължава да се представя доста по-стабилно в сравнение с лекия суров петрол, търгуван в САЩ. Тази тенденция започна при прехвърчането на искри в Близкия Изток и Северна Африка, в резултат на които петролът е поскъпнал с над 20% за последните месеца.

Брентът все повече се превръща във важен за определянето на енергийните цени фактор, а тезата на Goldman за предстоящ спад на цените почива на това, че в Либия ситуацията утихва и може да се стигне до по-устойчиво поевтиняване на суровината.

Накратко, Goldman разчитат на солидна доза надежда, за да се сбъдне сценарият им.

В материала на CNBC се посочва, че докато не се стигне до някакъв катализатори, който да предизвика ръст в цената на американския долар, едва ли може да се очаква спад на интереса към търговията със суровини.

„Ако доларът беше по-силен и рисковата премия вървеше към спад, то тогава можеше да се стигне до по-значително отстъпление на цените. Като се вгледам в икономиката и долара обаче мисля, че все още ще наблюдаваме ръст в цената на петрола“, коментира Тод Хоруиц от Adam Mesh Trading Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 06.09.22 г.
fallback