fallback

Брентът е само на $20 долара от рекордните $147 за барел от 2008 година

Цената на черното злато продължава уверено нагоре, само тази седмица петролът сорт брент поскъпна с над 6,6 на сто

12:20 | 09.04.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава уверения си ход нагоре. Вчера черното злато от сорта брент премина над 126 долара за барел за пръв път от 2008 година насам. Това е с едва около 20 долара по-ниско от историческия рекорд, поставен при 147 долара за барел, пише Financial Times.

Причина за пооскъпването вчера станаха размириците в Либия и неясната ситуация около предстоящите избори в Нигерия. Както е известно, и двете държави са важни доставчици на суров петрол за Европа и САЩ.

Заради проблемите в Либия производството на петрол е почти прекратено. Чуждестранните компании са напуснали страната и платформите за добив са спрели работа, а тази седмица се е стигнало дори до атаки срещу петролни полета от страна на лоялните на Кадафи сили.

Към момента бунтовниците добиват между 80 и 120 хил. барела петрол дневно, като вече има и първи опити за продажба на произведените количества. Това обаче е далеч под производството от 1,6 млн. барела дневно, което Либия имаше преди кризата.

Петролните контракти за доставка на брент през май повишиха цената си с 3,5 на сто вчера, достигайки 126,65 долара за барел. Така за седмицата котировките напреднаха с цели 7,95 долара, или 6,7 на сто.

В САЩ лекият суров петрол поскъпна с над 2,5 на сто до 112,79 долара за барел в петък, а за седмицата майските фючърси повишиха цената си с 4,85 долара.

Цената на брента е доста над тази на лекия петрол, търгуван в САЩ, тъй като към момента запасите в Оклахома, където е основната доставна точка за търгувания на американския пазар петрол, са на рекордно високи нива.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 18.08.22 г.
fallback