IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стремителното поскъпване на петрола продължава

Цената на американския лек суров петрол се вдигнала с 2,8% тази седмица и с 30% за последната година

09:05 | 08.04.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Стремителното поскъпване на петрола продължава

Цената на петрола продължи стремителния си ход нагоре и отбеляза нови върхови стойности от пиковите си нива от лятото на 2008 г., след като конфликтът в Либия се ожесточи, а проблемите около президентските избори в Нигерия се превърнаха в нов източник на смущения за петролните пазари. 

Либийското нефтено находище Сарир бе опожарено вчера, за което либийският лидер Муамар Кадафи обвини НАТО, докато от НАТО хвърлиха вината за това върху верните на либийския лидер военни сили.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпва с 0,8% до 111,19 долара за барел днес, което е най-високото му ценово ниво от 22 септември насам. Междувременно сортът брент се търгува в повишение от 0,7% до 123,48 долара за барел в предварителната търговия на Лондонската петролна борса, достигайки ценовите си нива от август 2008 г. насам

Малко преди това – през юли 2008 г., цената на брента постави исторически рекорд от 147 долара за барел.

Вчерашната редовна сесия в Ню Йорк завърши с ръст в цената на лекия суров петрол от 1,4% до 110,30 долара за барел, докато брентът поскъпна с 0,3% до 122,67 долара за барел.

Президентските избори в Нигерия бяха отложени за 16 април, а преди това на 9 април ще се проведат и изборите за парламент. Предишните избори в страната през 2003 и 2007 г. бяха съпроводени от много насилие, което се отрази и върху износа на петрол от страната, пише Bloomberg.

Проучване на Bloomberg показва, че производството на петрол в страната се е понижило с 85 хил. барела до 1,92 млн. барела на ден през март. Нигерия е най-големият износител на енергийната суровина от Африка, докато Либия е африканската страната с най-големи петролни резерви.

Цената на американския лек суров петрол се вдигнала с 2,8% през тази седмица и с 30% за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Цената на петрола стана брутално висока. Целият свят инвестира в Китай и вместо Европа да се развива, жълтурите дърпат напред и увеличават стремително потреблението на гориво, а от там и скача цената. Не мога да разбера, защо го пазят този Кадафи??? Явно е спазарил черния Обама с петрол, иначе отдавна да са го очистили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още