IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стремителното поскъпване на петрола продължава

Цената на американския лек суров петрол се вдигнала с 2,8% тази седмица и с 30% за последната година

09:05 | 08.04.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
Стремителното поскъпване на петрола продължава

Цената на петрола продължи стремителния си ход нагоре и отбеляза нови върхови стойности от пиковите си нива от лятото на 2008 г., след като конфликтът в Либия се ожесточи, а проблемите около президентските избори в Нигерия се превърнаха в нов източник на смущения за петролните пазари. 

Либийското нефтено находище Сарир бе опожарено вчера, за което либийският лидер Муамар Кадафи обвини НАТО, докато от НАТО хвърлиха вината за това върху верните на либийския лидер военни сили.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпва с 0,8% до 111,19 долара за барел днес, което е най-високото му ценово ниво от 22 септември насам. Междувременно сортът брент се търгува в повишение от 0,7% до 123,48 долара за барел в предварителната търговия на Лондонската петролна борса, достигайки ценовите си нива от август 2008 г. насам

Малко преди това – през юли 2008 г., цената на брента постави исторически рекорд от 147 долара за барел.

Вчерашната редовна сесия в Ню Йорк завърши с ръст в цената на лекия суров петрол от 1,4% до 110,30 долара за барел, докато брентът поскъпна с 0,3% до 122,67 долара за барел.

Президентските избори в Нигерия бяха отложени за 16 април, а преди това на 9 април ще се проведат и изборите за парламент. Предишните избори в страната през 2003 и 2007 г. бяха съпроводени от много насилие, което се отрази и върху износа на петрол от страната, пише Bloomberg.

Проучване на Bloomberg показва, че производството на петрол в страната се е понижило с 85 хил. барела до 1,92 млн. барела на ден през март. Нигерия е най-големият износител на енергийната суровина от Африка, докато Либия е африканската страната с най-големи петролни резерви.

Цената на американския лек суров петрол се вдигнала с 2,8% през тази седмица и с 30% за последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
valk
преди 13 години
В момента складовете в САЩ са пълни с петрол, който въобще не се потребява нито на дребно нито в промишлеността американците са в такава депресия, че хал хабер си нямате, а цената на петрола расте без да има потребление такъв мармалад ще настане скоро, че голямата депресия ще ви се стори като скаутско учение, тия дето чакат даксове максове да станат на 10 000 пункта щото познавам и един такъв каширал 50 евра в DAX с ясната и напълно съзнателна мисъл че ще достигне съвсем скоро 10 000 пункта ще го одухат заедно с държателите на бондове и теп подобни токсични активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ехооо сладура дето мнооого е светнат на световна икономика в коя БГ банка работиш сладур ?Ето ти фактите:Sugar Monthly Price Dec-2008 10 cents/pound Feb- 2011 30 cents/poundТака от началото на кризата ЗАХАР 300% ъпCocoa Dec-2008 1500 $/ton Mar-2011 3500 $/tonКАКАО над 200% ъпCoton Dec-2008 55.47 cents/pound Feb- 2011 213.18 Лелеее близо 400% Да си жив и здрав многоооо парички на хартиики с мнооогоооо НУЛИ отзад да направиш пич ЩОТО КАТО ГЛЕДАМ КАКВО СЕ ЗАДАВА ще ти требват ..ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха мнооогоооо любопитно откъде ги извади тези % ? Да не са за ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ ? Захарта 14% ха ха ха абе ти по магазините пазаруваш ли бе ? Ха ха ха за една година е 100% бе сладур ! А за пари как се правят моля те научи ме ! Ха ха ха дай съвет че съм го закъсал с това пусто злато и земеделска земя на 3 континента.И за световната икономика ще ми е интересно да ме отвориш . Може да ми обесниш например как Ирландската ЦБ пе4ата ЕВРО ха ха ха или как ЕЦБ купува дълга на половина Европа ха ха ха... Може и за 1.7 ТРИЛИОНа фед. дефицит... ха ха ха...или за РАДИОАКТИВНА ЯПОНИЯ ..ха ха ха..."..фактора ликвидност не е основен за ръста на петрола.." Е ТОВА МЕ РАЗБИ !!! WTI гони 112 при положение че Anomaly in 2011 Cushing has reached capacity, depressing the oil market in North America which is centered on the WTI price. За тръбата на Коноко да си чел нещо ?Хайде още един таксиджия ще ни учи ! Давай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
Колега, нали те помолих да не пишеш измислици наизуст. В момента пишеш глупости. Не се излагай пред останалите. Правиш само излишен спам.Веднага ти давам ръста на цените на изброените от теб стоки - захар (14%), жито (1%), царевица (9%), памук (52%), какао (9%). Къде го видя този ръст от 60-100%??????? Липсват ти елементарни познания по математика, а се пънеш тук числа да пишеш. В допълнение, изброил си ми стоки, които заедно взети имат под 10% относителе дял в международната търговия.Мога да те информирам, че селскостопанските стоки са поскъпнали с 15%, храните със 7%, суровини и материали с 38% (тук влиза петрола). С елементарни познания може да се направи извода, че ръста на петрола е далеч по-висок от този на останалите стоки. Това означава, че фактора ликвидност не е основен за ръста на петрола. Може би влияе, но не е основната причина.А, иначе, кой, какво ти казал, нас не ни интересува. Тук може да понаучиш малко за световната икономика, но няма да разбереш как се правят пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
" ФЕД си печата пари, ОК, ЕЦБ си печата пари, ОК. Но, ако това е причината за поскъпване на петрола, не би ли било редно по същия начин да поскъпнат и другите стоки, в резултат на увеличената ликвидност."МИЛИ ЗАХАРТА, ЖИТОТО, ЦАРЕВИЦАТА, ПАМУКА, КАКАО , ПАМУК ВСИ$КО е 60-100% ЪП Извини ме ама хабер си нямаш какво става и защо става около теб ! Ти си този дето 4етеш глуповатите обеснения на МАСТИТИ ИКОНОМОСТИ дето си полу4ават заплатите от банки и инвестиционни фирми4ки да ТИ ОБЕСНЯВАТ при4ините за това и онова , НО НИКОГА да не посо4ват ИСТИНАТА !!!!Блажен да си . Имаше едни сладури дето преди 2 години спорих с тях и те ми заявиха тогава 4е петрола ще е 20$ а златото 500 ...ха ха ха ..ОЩЕ ГО ЧАКАТ ГОРКИТЕ ! Ходи да ПРОТЕСТИРАШ за цените на горивата не ти е тука местото. Това се води форум за хора с пари дето търсят идеи как и къде да си ги инвестират. Сори че съм откровен с тебе ама доста такси шафьори пишете тука ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Raboti
преди 13 години
"А златото поскъпна, защото спря инвестиционната дейност в света. А всеки знае, че в условия на криза, най-добрата алтернатива на инвестицията е златото."Не се ли пренасочи инвестиционият поток към БРИК? В момента инвестициите и в развитите страни са високи - нали растат фабричните поръчки, износът на Германия, потреблението расте. У нас е обратното, но ние не сме еталон и няма да станем.Ако измерваме петрола с напечатани пари, докъде ще стигнем? До извода, че е много скъп петролът. Мерките се определят от богатите, а те не сравняват с реални активи с банкноти (сравняват само за счетоводни цели и с цел формиране на общественото мнение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 13 години
Съотношението злато за петрол зависи от ръста на стойностите им в долари. Петрола поскъпна заради конфликтите в Африка и заради ръста на китайската икономика и потреблението там. Но не поскъпна толкова, колкото златото. А златото поскъпна, защото спря инвестиционната дейност в света. А всеки знае, че в условия на криза, най-добрата алтернатива на инвестицията е златото. След като целият свят се насочи към златото, нормално е цената да му се надуе. Така, от тук какво следва - златото е скочило многократно над скока на петрола. Но двете неща си увеличават стойността по различни причини. Изобщо не мога да разбера, какъв е смисъла да измерваме петрола със злато ... Като четете някоя статия някъде, мислете също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
М-да, Danny666 е абсолютно прав. Златото, тройунция, сега купува около 13 барела петрол Нимекс, а при пика в цените на петрола юли 2008 год. е купувало 5-6 барела.Който е в позиции ГОЛД, му е все едно, че петролът расте в долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
amanotumnici
преди 13 години
Шефче, ти нещо си говориш малко наизуст. Прочел си някъде някаква статия, но си я недочел или недоразбрал. Петрола измерен в злато, сега е по-евтин, но измерването от къде минава????????? Златото наду балона, защото в резултат на кризата, инвеститорите избягаха при златото, а от там се качи неговата цена. Заради световната рецесия, златото поскъпна повече отколкото петрола. Затова твоята смешна сметка излиза, че петрола поевтинял спрямо златото, но златото изхвърча спекулативно. Като отмине кризата, балона на златото ще се спука. ФЕД си печата пари, ОК, ЕЦБ си печата пари, ОК. Но, ако това е причината за поскъпване на петрола, не би ли било редно по същия начин да поскъпнат и другите стоки, в резултат на увеличената ликвидност. Шефче, надявам се да си понаучил нещо от мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Ха ха ха НЕ ПОТРЕБЛЕНИЕТО СЛАДУР !!! ***$АТАНЕТО НА ДОЛАРИ И ЕВРО Е !Ако сравниш цената на петрола в ЗЛАТО ще видиш 4е сега той е по-евтин от преди 10 години !!! За 10 години потреблението се е увели4ило нали ????Колко сте зле милите ! Банкерите грабят труда ви всеки ден а вие хрупате ли хрупате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още