IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото постави поредния си рекорд, еврото удари нов 15-месечен връх

Поредица от притеснителни за пазарите събития отново насочиха интереса към инвестициите в суровини

08:59 | 08.04.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
Златото постави поредния си рекорд, еврото удари нов 15-месечен връх

Цената на златото удари пореден рекорд, водена от отстъплението на щатския долар и проблемите с дълговата криза в Европа. Наглед парадоксалната ситуация, при която на фона на страховете относно бъдещето на Португалия и еврозоната еврото поскъпва, служи като катализатор на интереса към по-сигурните активи, ползващи се със статут на спасителен остров.

Това тласна нагоре и цените на среброто и петрола, пише MarketWatch.

Тази сутрин златото с доставка през юни се движи с ръст от 0,5 на сто спрямо вчера до 1 467 долара за тройунция на борсата в САЩ. Така златото продължава да чупи рекорди за четвърти пореден ден.

Освен дълговата криза в Европа, върху цената на благородния метал се отрази и новото земетресение в Япония, което тази сутрин разтърси страната. То бе с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер и се смята за най-силния вторичен трус след катастрофата от 11 март.

Среброто с доставка през май се движи с ръст от 1,1 на сто спрямо вчера, като котировките са само на крачка от психологическата граница от 40 долара за тройунция. Тази сутрин една тройунция сребро струва 39,98 долара, което е най-високото ниво за последните 31 години.

Според прогнози на анализатори пред златото няма психологически бариери и то лесно може да достигне 2 000 долара за тройунция през следващите шест до дванадесет месеца. Основни причини за подобни твърдения са повишаващата се инфлация, високата безработица в развитите страни и геополитическото напрежение.

Вчера Европейската централна банка взе решение да повиши лихвения процент с четвърт пункт, давайки сигнал, че институцията е готова да се бори с инфлацията в еврозоната. Днес единната валута се движи с ръст от 0,55 на сто спрямо долара до 1,4390 EUR/USD. Това е най-високото ниво на еврото от декември 2009 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
....иначе си прав , печатат яко но има в какво друго да се инвестира за да се опази човек от Бени-печатаря, аз поне никога не бих купувал това към което са се засилили да купуват вече и пенсионерите...помня психозата от хиперинфлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 13 години
Златото е пари само когато има икономика която да го осребри, но то само по себе си никога не е било инвестиция а мъртви пари за временна консервация и понеже няма икономика която да просъществува без инвестиций, едва ли в една съсипана икономика някой би оценил суровини, които няма за какво да оползотвори. Така че не забравяйте за принципа на махалото, когато то се връща боли по-вече...справка 96-97год. от 3000лв за $ на 1500лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Danny666
преди 13 години
Какъв балон се надува бе умнико ?ЕЦБ и Фед печатат като луди хартийки а ти хрупаш ли хрупаш ! Преди 2 години го писах и тогава когато среброто беше 10 долара а златото 800 такива като тебе пак същите ГЛУПОСТИ говореха !!!Ха ха ха щом още не си разбрал , че ЗЛАТОТО е пари заслужаваш съдбата си сладур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 13 години
От деца обичаме да надуваме балони:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още