IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото постави поредния си рекорд, еврото удари нов 15-месечен връх

Поредица от притеснителни за пазарите събития отново насочиха интереса към инвестициите в суровини

08:59 | 08.04.11 г. 24
Автор - снимка
Създател
Златото постави поредния си рекорд, еврото удари нов 15-месечен връх

Цената на златото удари пореден рекорд, водена от отстъплението на щатския долар и проблемите с дълговата криза в Европа. Наглед парадоксалната ситуация, при която на фона на страховете относно бъдещето на Португалия и еврозоната еврото поскъпва, служи като катализатор на интереса към по-сигурните активи, ползващи се със статут на спасителен остров.

Това тласна нагоре и цените на среброто и петрола, пише MarketWatch.

Тази сутрин златото с доставка през юни се движи с ръст от 0,5 на сто спрямо вчера до 1 467 долара за тройунция на борсата в САЩ. Така златото продължава да чупи рекорди за четвърти пореден ден.

Освен дълговата криза в Европа, върху цената на благородния метал се отрази и новото земетресение в Япония, което тази сутрин разтърси страната. То бе с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер и се смята за най-силния вторичен трус след катастрофата от 11 март.

Среброто с доставка през май се движи с ръст от 1,1 на сто спрямо вчера, като котировките са само на крачка от психологическата граница от 40 долара за тройунция. Тази сутрин една тройунция сребро струва 39,98 долара, което е най-високото ниво за последните 31 години.

Според прогнози на анализатори пред златото няма психологически бариери и то лесно може да достигне 2 000 долара за тройунция през следващите шест до дванадесет месеца. Основни причини за подобни твърдения са повишаващата се инфлация, високата безработица в развитите страни и геополитическото напрежение.

Вчера Европейската централна банка взе решение да повиши лихвения процент с четвърт пункт, давайки сигнал, че институцията е готова да се бори с инфлацията в еврозоната. Днес единната валута се движи с ръст от 0,55 на сто спрямо долара до 1,4390 EUR/USD. Това е най-високото ниво на еврото от декември 2009 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
отдавна съм те признал приятелю.........!!!!!!.......и аз не се оплаквам на село съм си........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
няма ли да има сриф по някое време.....??????!!!!!.....тази работа не може да продължава до плюс безкрай........?????!!!!!.....говоря за петрол,сребро, злато и суровини......?????!!!!!.......поздрави......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 13 години
Абитуренете как е ? За 2 месеца съм 100% на AGQ - то ..ха ха ха... А некой хора още пишат за балони и други глупости и чакат да поевтинее всичко ..ха ха ха....Мили дефлационисти ИНФЛАЦИЯТА е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин ЛОШИТЕ КРЕДИТИ ( разбирай комарджийските залози ) на банкери и ПСЕВДО инвеститори да се обезценят и да им се даде възможност да не фалират !!!Това че междувременно на вас ще ви ограбят спестяванията на НИКОЙ не му ПУКА !!! Който има акъл действа който нема ....чака балона да се спука ..ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
еееееевввввваааалллллаааааа ДАНИ да илядиш.......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Златото ще поскъпва до като продължават да печатата хартиики, а хартииките ще загубят своята стойност когато хората разберат че с тях не могат да си купят нищо. Всичко се държи на доверието че дадена хартиика може да бъде заменена за нещо /стока услуга/ изчезне ли това доверие цялата икономика ще се разпадне. Кажете ми кои хартиики от преди 50г имат в днешно време стойност? Еквивалента им в злато от преди 10 000г пак си имат същата стойност. Златото е лъскаво и вечно единствения му недостатък е че не става за ядене, а не винаги тези които имат храна ще са склонни да я заменят за злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Metodiy борсите дори и в РАДИОАКТИВНА ЯПОНИЯ са ъп !!!Погледни AMEX GOLD BUGS INDEX (^***) За 10 годинки е ЪП 1200 % ха ха ха дай ми един борсов индекс дето е на половина поне ...ха ха ха.... Вземи про4ети за маниполациите на ЦБ на цената на златото и среброто и ще разбереш мнооогооо пове4е от това да следиш борсата . И да ме прощаваш ама тракториста май има ПОВЕ$Е сенс за реалността от тебе . Щото като станат картофките 5 лева за килце ще ми ядете Белене и Козлудуй взети заедно ..ха ха ха .. а пък недай си боже да станен нещо и ще светите БЕЗПЛАТНО в тъмното ..ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Metodiy
преди 13 години
Предполагам първите редове са за мен. Термина "чиче" го употребявам за хора, които по принцип не разбират много много, обаче имат мнение по всяка тема. Не за пенсионери. Случка: комбайнер (или тракторист, не помня) ми обясняваш 5-6 минути защо не трябвало да се строи АЕЦ "Белене". Без да съм го питал. Не отричам, че златото е сравнително сигурна инвестиция, но тя е доходоносна кога - главно по време на криза. Сам си виж на графиката кога започва екпоненциално да се покачва цената му. Не казвам, че подобна инвестиция е погрешна, нито пък я отричам. Просто всеки знае, че му се покачва цената. Това е банално, а баналните неща са скучни и безинтересни. Един съвет. Погледни какво прави Германия. Виж Франкфуртската борса.А, и не съм брокер. Статистик съм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 13 години
Сребро. Радвам се за тебе поне това си познал ! "Нооо .... като станат много маймунките на клона, той се чупи."Ха ха ха колко МНОгооооо маймуни са на клона за земята и златото бе мили ???Я картофките 2 лева за килце гонят СИГУРНО щото многооооо са на клона и копат на село да ХРАНАТ ГРАЖДАНИТЕ с ЕФФФТИНИ КАРТОФКИ ..ха ха ха ... Радвам се 4е все още масата е като тебе и предходния. Та ка е плесбса требе да се държи БЕДЕН И НЕИНФОРМИРАН ..ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Danny666
преди 13 години
Кои пенсионери бе сладур ?Те горките и 5 лева немат !Интересно колко минуса са ми нащракали глупаците а златото, среброто и петрола си се ка4ват и хи4 не им пука ..ха ха ха... Lucifer я ми кажи как така света 4000 години се е развивал БЕЗ ИНВЕСТИЦИИ бе мили като е бил на златен стандарт ??? Ха ха ха коклко сте смешни брокер4етата СЪЩО като тези на ИМОТИТЕ ..ха ха ха...Да те попитам за една унция злато 2001 година колко барела петрол можеше да купиш сладур ? А сега 10 години по-късно ???Дори петрола е ПОЕВТИНЯЛ на база ИСТИНСКИТЕ ПАРИ а не цветни хартиики ..ха ха ха... Искам да те попитам КОЛКО хора познаваш дето ПОНЕ 20% от спестяванията им са в злато или сребро ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Metodiy
преди 13 години
Danny666, аз не трупам "зелени гущери" :) За мен най-добрата инвестиция си остават съкровищните бонове и акциите. Някак си я има повече тръпката. Това е едно. Второ, дори да питаш някой "чиче" от квартала и той ще ти каже, че златото и земята са най-добрите инвестиции. Нооо .... като станат много маймунките на клона, той се чупи.Плюс това към настоящия момент повече ме привлича среброто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още