fallback

Либия и Япония ще донесат на Газпром допълнително 3,5 млрд. долара

Причината е, че руският газов гигант увеличава доставките си за Европа, като цените му вече са под тези на спот пазара на газ

13:30 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Опустошителното земетресение в Япония, последвано от енергийните проблеми там, и безредиците в Либия доведоха до разместване на силите на европейския пазар на природен газ, пише в свой анализ руското издание РБК daily.

Освен това цените на спот пазара на газ в Европа сега превишават цените по договорите с Газпром. Това дава на руския газов гигант още един аргумент при отстояване на своите позиции при преговорите с потребителите, пише изданието.

Световното производство на втечнен природен газ е около 330-340 млрд. куб. м годишно. При това до неотдавна то превишаваше търсенето с 20-30 млрд. куб. м годишно. След земетресението в Япония обаче свръхпредлагането постепенно намалява, тъй като в резултат на спирането на 11 от реакторите в Япония там расте потреблението на втечнен газ, пренасян с кораби.

Трябва да се има предвид, че и преди бедствието Япония беше доста крупен вносител на втечнен газ, който през 2009 г. беше над 87 млрд. куб. м. Според прогнозите на международни експерти скоро вносът на газ в Япония ще нарасне с 20-30%, т.е. до около 110 млрд. куб. м годишно. Това означава на практика, че вероятно на страната ще са необходими още 15 млрд. куб. м газ годишно. (За сравнение, България през последните години потребява около 3 млрд. куб. м газ годишно.)

След трагичните събития в Япония Газпром предложи да увеличи доставките на газ за Европа, за да освободи допълнителни обеми втечнен природен газ, който Катар да пренасочи от Европа към пострадалата Япония. Според анализатори на Deutsche Bank на европейските страни може да се наложи да поискат допълнително около 10 млрд. куб. м руски газ, като 8 млрд. куб. м от него ще са необходими на Италия. Това до голяма степен е свързано с прекратяване на доставките от Либия.

По такъв начин, според анализатори, Газпром има шанс да възстанови позициите си отпреди икономическата криза на пазара на газ в Европа. За последните 3 години делът на Газпром на европейския пазар намаля от 25% на 23% и през миналата година обемът на пласирания газ беше 139 млрд. куб. м (по данни на Газпром).

Руски анализатори коментират, че за периода от ноември 2010 г. досега спот цената на газа (средно на борсите в Англия, Холандия и Белгия) е нараснала от 293 долара/1000 куб. м до 369 долара/1000 куб. м. Като основни фактори за ръста на спот цените се визират студената зима и безредиците в Северна Африка. За същия период средните цени на Газпром по дългосрочните договори с европейски страни са нараснали от 327 до 352 долара/1000 куб. м газ, т.е. вече са по-ниски от спот цените.

Предвид сегашните събития, последните прогнози на Газпром сочат, че експортът на газ за Европа на руския монополист ще достигне около 152 млрд. куб. м за годината.

По този начин, пресмятат руски анализатори, допълнителните за годината около 10 млрд. куб. м газ за Европа при цена от 352 долара/1000 куб. м ще донесат на Газпром допълнителни приходи от 3,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
fallback