fallback

Цената на петрола проби 108 долара за барел

Върху цената на петрола през тази седмица ще оказват влияние не само размириците в Либия, но и проблемите с предстоящите избори в Нигерия

09:02 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Цената на американския лек суров петрол се изкачи над 108 долара в днешната електронна търговия в Азия, докато борсовите индекси в региона се задържаха на най-високите си нива за последните три години.

Продължаващите граждански протести в Йемен и сблъсъци между бунтовниците и военните сили на Муамар Кадафи в Либия ще държат петролните пазари под напрежение и през тази седмица заради отражението им върху износа на енергийната суровина от страните в региона.

Американският лек суров петрол с доставка през май поскъпва с 0,3% до 108,25 долара за барел, а сортът брент се търгува с повишение от 0,2% до 118,98 долара за барел.

В края на петъчната сесия цените на американския лек суров петрол отбелязаха най-високите си нива за последните 30 месеца, а от началото на годината са се повишили с 19%.

За поскъпването на петрола помогнаха и по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ в петък, които засилиха надеждите, че американската икономика ще продължи да се възстановява, което ще доведе след себе си и по-голямо потребление на енергийни суровини.

Цената на американския лек суров петрол скочи с повече от 1% в петък до най-високото си ниво за последните две и половина години, след като заетостта в американската икономика нарасна значително за втори пореден месец през март, а нивото на безработица в страната падна до двугодишно дъно от 8,8 на сто.

Майските фючърси на петрола поскъпнаха с 1,22 долара, или 1,1%, за да приключат сесията в петък на ниво от 107,94 долара за барел.

Освен заплахата от прекъсване на доставките от петрол от Близкия Изток и Северна Африка, върху цената му ще се отразят вероятно и престоящите президентски избори в Нигерия, която е най-големият производител на петрола на африканския континент, пише Ройтерс.

Вчера правителството отложи парламентарните и президентските избори с една седмица, след като не успя да се справи с логистиката за провеждането им навреме. В същото време стачките на работници в петроли рафинерии в Габон спряха производството на петрол в страната през уикенда. Габон е с

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 04.09.22 г.
fallback