fallback

Цената на петрола скочи с още 4% през седмицата

Неспокойната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка повиши с 25% цената на петрола от началото на протестите в Либия на 15 февруари

09:13 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на американския лек суров петрола остава малко над 105 долара за барел по време на днешната електронна търговия в Азия, след като в средата на седмицата се покачи до най-високите си нива за последните 30 месеца.

От началото на тази седмица цената му се е повишила с 4,3%, което е първият й ръст за последните три седмици, пише Bloomberg.

Неспокойната обстановка в Близкия Изток и Северна Африка повиши с 25% цената на петрола от началото на протестите в Либия на 15 февруари, защото страните в региона са едни от основните износители на енергийната суровина в света.

Още повече поскъпна добиваният в Северно море петрол сорт брент, защото страните в Европа са по-зависими от изнасяния от Близкия Изток и Северна Африка петрол.

Редица анализатори вдигнаха прогнозите си за средната цена на брента през тази година, в това число и тези на JPMorgan, които очакват тя да възлезе на 118 долара през второто тримесечие заради нарушените доставки от Либия.

Американският лек суров петрол поевтинява слабо с 0,1% до 105,51 долара за барел днес, след като вчера цената му се понижи с 15 цента до 105,60 долара за барел.

За последните 12 месеца търгуваният в Ню Йорк петрол е поскъпнал с 31%.

Цената на брента остава почти без изменение спрямо вчерашните си нива от 115,72 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 01.09.22 г.
fallback