fallback

Царевицата поевтиня на световните пазари, у нас засега не

Причината е, че Япония, която е най-големият вносител в света на основния фураж, почти не прави внос след опустошителното земетресение

16:55 | 18.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на царевицата на международните стокови борси през последната седмица падна средно с няколко процента. Причината е, че най-големият вносител на царевица в света – Япония, която реализира 16% от световния внос на основната фуражна култура и е и най-големият вносител на зърнени култури като цяло почти не внася зърно.

Япония не внася, тъй като вследствие на опустошителните няколкодневни трусове там, започнали на 11 март, е разрушена голяма част от пристанищната инфраструктура на страната, вкл. терминали, складове и силози за зърно и др.

САЩ е най-големият вносител на царевица в Япония и неслучайно цената на този фураж на борсата в Чикаго към тази сутрин е 254 долара/т, т.е. с над 4% по-ниска от котировките преди седмица. Пшеницата в Чикаго към тази сутрин е с цена от 261 долара/т, т.е. практически без промяна.

Подобна е тенденцията и при цените на зърното на стоковите борси в Европа. На борсата в Будапеща актуалната цена (преизчислена в лева) на царевицата бележи спад от 5% за седмица до 381 лв./т, а хлебната пшеница струва 360 лв./т. Маслодайният слънчоглед практически не е променил цената си в Будапеща за седмица и тя е 893 лв./т.

Суровото олио в Ротердам обаче е поевтиняло за последните дни с 5% до 1340 долара/т. Също с 5% е по-ниска спрямо седмица по-рано цената на захарта в Лондон и към днешна дата е 686 долара/т. Засега не може да се прогнозира дали поевтиняването при тези две основни храни е тенденция или цените им отново ще тръгнат нагоре.

На Софийска стокова борса (ССБ) през тази седмица важат подадените през миналата оферти за покупка на обикновена хлебна пшеница и на царевица, но насрещни оферти още няма. Забележими промени при цените на едро на тези стоки при сделки в страната за последните дни също няма, за разлика от предходните две седмици, когато цените вървяха надолу.

На ССБ през седмицата бяха сключени сделки на едро за продажба на горива при цени без ДДС: за бензин А95 Н – 1999-2017 лв./1000 л, за дизелово гориво – 2107 лв./1000 л.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
fallback