fallback

Цената на петрола премина над 98 долара след резкия спад

Петролните пазари следят отблизо развитието на ситуацията в Япония, която е на трето място в света по потребление на петрол

09:21 | 17.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се възстанови от рязкото си пропадане под 97 долара за барел от ранните часове на днешната електронна търговия и тръгна нагоре, след като енергийната компания Tokyo Electric Power съобщи, че се надява да възстанови в рамките на часове захранването в пострадала от земетресението на 11 март атомна централа Фукушима.

От Tokyo Electric Power, която е най-голямата компания за комунални услуги в страната, коментираха днес, че напредват с охлаждането на ядрените реактори, застрашени от експлозия. В резултат страховете на пазарите утихнаха и цените на петрола тръгнаха нагоре, пише MarketWatch.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 0,5% до 98,49 долара за барел. Малко по-рано в днешната електронна търговия цената му падна до 96,60 долара, под влияние на страховете от задълбочаване на ядрената авария в японската АЕЦ.

Вчерашната редовна сесия в Ню Йорк завърши с повишение за петролните фючърси от 0,8% до 97,98 долара за барел. Цените им са се вдигнали с 18% за последните 12 месеца.

Сортът брент с доставка през май се търгува с повишение от 0,4% до 111,04 долара за барел днес. Априлските фючърси на брента изтекоха вчера с ръст в цената от 1,9% до 110,62 долара за барел.

Петролните пазари следят отблизо развитието на ситуацията в Япония, която е на трето място в света по потребление на петрол, след САЩ и Китай. Дневното потребление на страната е от порядъка на 4,4, млн. барела суров петрол.

Цените на петрола намериха подкрепа и в последните събития от Близкия Изток и Северна Африка. Силите за сигурност в Бахрейн използваха насилие вчера, за да разпръснат протестиращите срещу правителството от центъра на столицата Манама. Междувременно в Либия сблъсъците между бунтовниците и управляващия режим се ожесточиха, след като силите на Муамар Кадафи атакуваха Бенгази - последния голям град в Западна Либия, контролиран от бунтовниците.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
fallback