fallback

Лоран Гбагбо пое контрола над търговията с какао в Кот д'Ивоар

Купуването на кафе и какао от производителите вече се извършва само от държавата, се посочва в декрет, прочетен по държавната телевизия

12:00 | 08.03.11 г.

Президентът на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо разпореди на правителството да поеме контрола върху местната търговия и износа на какао, след като кризата в западноафриканската страна не утихва, предаде DPA.

„Купуването на кафе и какао от производителите (...) сега се извършва само от държавата“, се посочва в декрет, прочетен по държавната телевизия снощи.

Страната изпадна в дълбока политическа криза след президентските избори на 28 ноември, тъй като и признатият от международната общност за президент на страната Аласан Уатара, и Лоран Гбагбо, чийто мандат изтече, твърдят, че са законни президенти.

Уатара се опитва да управлява страната с алтернативно правителство от хотел под закрилата на мироопазващите сили на ООН в Абиджан и призова през януари търговците да спрат износа на какао, за да се засили натискът върху Гбагбо, печалбите му спрат и да няма с какво да плаща на поддръжниците си.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света, като страната покрива около 40% от световното предлагане. В резултат на кризата цените на какаото скочиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
fallback