fallback

ОПЕК тайно увеличава производството на петрол

Кувейт, ОАЕ и Нигерия са се присъединили към Саудитска Арабия в мерките за увеличаване на добива на петрол

22:34 | 07.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Няколко от ключовите членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са се присъединили към Саудитска Арабия и са започнали да увеличават тайно производството си на петрол като част от съвместните усилия за овладяване на поскъпването на енергийната суровина.

Цените на суровия петрол скочиха до близо 30-месечен връх, след като размириците в Либия се концентрираха около ключовия нефтен терминал в източната част на страната Рас Лунаф. Петролът сорт брент, добиван от Северно море, наближи 120 долара за барел днес на фона на ескалиращата криза в страната, пише Financial Times.

Представители на петролната индустрия са разкрили пред изданието, че когато увеличението в производството се материализира напълно до началото на април ще може почти напълно да се затвори дупката на петролния пазар, създадена от Либия.

Страните, присъединили се към Саудитска Арабия, са Кувейт, Обединените арабски емирства и Нигерия.

Източниците на Financial Times посочват, че трите страни са решили да увеличат квотите си на производство с до 300 хил. барела на ден през следващите няколко седмици.

Саудитска Арабия вече заяви, че ще повиши собственото си производство със 700 хил. барела на ден. Причината за рязкото повишаване на добива се дължи отчасти на споразумение между страните, но и на частично възстановяване на производството в няколко петролни находища в страната след проведена поддръжка.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) оценява, че производството на петрол в Либия е паднало с около 1 млн. барела дневно, което е с около две трети по-малко от обичайното производство от 1,58 млн. барела на ден преди началото на кризата преди няколко седмици.

Петролните пазари стават все по-нестабилни заради опасения, че социалните и политически вълнения в Либия може да прераснат в гражданска война, защото и двете страни в конфликта прибягват все по-често до използването на оръжие при сблъсъците.

Пазарите се опасяват също от разпространение на политическите вълнения в други богати на петрол страни от Близкия Изток и Северна Африка, най-вече в Саудитска Арабия. Силите на опозицията в кралството обявиха по интернет 11 март за "Ден на ярост”.

Цената на брента скочи до 118,50 долара за барел днес, а американският лек суров петрол на свой ред докосна 106,95 долара за барел, най-високото ниво от септември 2008 г.

Засега страните от картела ОПЕК, който контролира около 40% от световните доставки на петрол, изглеждат разединени относно необходимостта от увеличаване на производството. Докато Саудитска Арабия отговори бързо на кризата в Либия с добива на повече петрол, а други страни я последваха, няколко други членове на ОПЕК, включително Иран и Алжир, се противопоставят на увеличението, защото не виждат недостиг на пазара.

Следващото редовно заседание на картела е насрочено през юни във Виена, като страните обсъждат през последните няколко дни дали да не се свика извънредно заседание, разкри петролният министър на Катар Мохамед Салех ал-Сада.

До момента гласовете в ОПЕК надделяват против подобен ход. Иран, който е председател на картела през тази година, има право да реши дали да свика извънредно заседание, но засега в Техеран не виждат недостиг на петрол на пазара.

Първоначалната реакция на ОПЕК на смущенията в Либия ще стане ясна в края на следващата седмица, когато МАЕ ще публикува своите оценки за производството на петрол от картела.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 10.09.22 г.
fallback