fallback

Цената на петрола се устреми нагоре и прескочи 100 долара

Сблъсъците между демонстранти и силите на реда в столицата на Иран повишиха цената на петрола

08:56 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се устреми нагоре и отново прехвърли 100 долара за барел в часовете след редовната сесия на петролната борса в Ню Йорк днес.

Повод за това станаха сблъсъците между демонстранти и силите на реда в столицата на Иран – Техеран, във вторник. Те засилиха опасенията, че доставките на петрол от Близкия Изток и Северна Африка ще бъдат нарушени.

Иран е втория по големина производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), след Саудитска Арабия. Страната е добивала 3,7 млн. барела средно на ден през февруари, показва проучване на Bloomberg.

Освен че повишиха цената на петрола, безредиците в Иран се отразиха и на водещият борсов индекс в Саудитска Арабия, който се понижи силно заради опасенията, че протестите могат да се пренесат и в Саудитска Арабия.

Междувременно бунтовниците срещу режима на Муамар Кадафи подновиха сблъсъците си със силите на реда, останали верни на либийския лидер.

Бързото развитие на събитията в Близкия Изток и в Северна Африка, където е съсредоточена голяма част от световните петролни запаси, вдигнаха с 5% цената на американския лек суров петрол през февруари и с над 11% цената на сорта на брент.

В днешната електронна търговия американският лек суров петрол се вдига с 0,5% до 100,15 долара за барел, след като вчера скочи с 2,7% до 99,63 долара за барел.

Петролът е поскъпнал с 26% през последните 12 месеца.

Брентът междувременно се търгува с повишение от 0,4% до 115,82 долара за барел, след като вчера цената му скочи с 3,2% до 115,42 долара за барел.

Цената на брента е най-високата от август 2008 г., а на американският лек суров петрол – от септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
fallback