fallback

Цената на петрола се върна над 97 долара

Американският лек суров петрол поскъпна с над 5% през февруари, а брентът още по-силно с 11%

09:32 | 01.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Петролът е поскъпнал с 23% през последните 12 месеца. Снимка: Sxc.hu

Цената на петрола отново се върна над 97 долара за барел на борсата в Ню Йорк, след като вчера се понижи до най-ниското си ниво за последната седмица.

Повод за това стана изказване на Саудитска Арабия, че може да покрие доставките на петрол, нарушени заради размириците в Либия.

По думите на главния изпълнителен директор на петролната компания Saudi Arabian Oil Халид Ал-Фалих Либия продължава да изнася петрол въпреки напрегнатата обстановка в страната.

Заради бързото поскъпване на петрола Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви през миналата седмица, че има готовност да предостави извънредни доставки от суровината в случай на недостиг.

Американският лек суров петрол с доставка през април поскъпва с 0,6% до 97,57 долара за барел в днешната електронна търговия в Ню Йорк. Цената му вчера се понижи с 91 цента до 96,97 долара за барел, което е най-ниското й ниво от 22 февруари.

Американският лек суров петрол поскъпна с 5,2% през февруари и с 23% през последните 12 месеца.

Сортът брент, добиван от Северно море, поскъпва с 0,5% до 112,35 долара за барел в Лондон. Цената му вчера се понижи с 0,3%, но завърши месеца със силен ръст от 11%.

Брентът поскъпна повече от американския лек суров петрол заради по-голямата зависимост на европейските страни от доставките на петрол от Либия.

Проучване на Bloomberg показва, че производството на петрол в Либия се е понижило през февруари до най-ниското си ниво за последните осем години. То пада с 200 хил. барела на ден до средно 1,385 млн. барела.

Гражданските бунтове от Мароко до Бахрейн доведоха до оставките на държавните лидери в Тунис и Египет. Протестите се пренесоха и в Йемен, която граничи на юг с най-големия производител на петрол в света - Саудитска Арабия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
fallback