fallback

Напрежение между Иран и Израел вдигна цената на петрола*

Два военни кораба на Иран са се насочили към Сирия, брентът достигна 29-месечен връх

08:42 | 17.02.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола регистрира повишение на борсите в Ню Йорк и Лондон за втори пореден ден днес, като основна причина за това стана напрежението между Израел и Иран. То бе породено след изявление на израелския външен министър, според когото Иран планира да изпрати два военни кораба на Сирия, пише Ройтерс.

Американският лек суров петрол поскъпна с 0,8 на сто до 84,99 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера. По време на днешната електронна търговия цената му се вдига с още 0,1% до 85,05 долара за барел.

В Лондон пък брентът с доставка през март повиши цената си с над 2 на сто, за да приключи сесията в сряда близо до 104 долара за барел. Така разликата му с цената на американския лек суров петрол вече доближава рекордните 20 долара.

По време на днешната предварителна търговия на Лондонската петролна борса цената му се повишава с още 0,5% до 104,30 долара за барел, което е най-високото ниво от септември 2008 година насам.

Към настоящия момент Израел признава, че присъствието на двата военни кораба не представлява непосредствена военна заплаха за страната. Това обаче е най-близкото приближаване на военни части на Иран до израелската територия.

Поради факта, че Израел и Иран са политически противници от доста време, маневрите на иранския флот заслужават внимание. Министърът на отбраната на Израел, Ехуд Барак предупреди, че двата кораба се следят внимателно от армията на страната.

* Актуализирано към 8:40 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
fallback