fallback

Цената на петрола започна седмицата с ръст

Енергийната суровина се търгува за близо 86 долара за барел след новините за оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак

09:53 | 14.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава леко по време на електронната търговия в Азия днес, с което заличи част от загубите от изминалата седмица. 

Утихването на тревогите около геополитическата криза в Египет след оставката на президента на страната Хосни Мубарак в петък доведе до ръст на борсовите индекси по време на сесията в Азия днес и подкрепи също цената на петрола.

Американският лек суров петрол с доставка през март днес се търгува с ръст от 0,2% до 85,73 долара за барел. Фючърсите на сорта брент с доставка през април поскъпват с 0,7% до 101,65 долара за барел, пише MarketWatch.

Гражданските размирици в Египет през последните няколко седмици създадоха несигурност на световните финансови пазари и изпратиха цената на петрола на двумесечно дъно в края на миналата седмица. Повод за това станаха опасенията за нарушаване на доставките на петрол в световен мащаб.

Цената на брента се повиши по-осезателно от тази на американския лек суров петрол, защото евентуално спиране на доставките на петрол от Близкия Изток би се отразило повече на страните от Европа, отколкото на САЩ, където петролните резерви остават високи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:53 | 14.02.11 г.
fallback