fallback

Цените на петрола вървят нагоре за втори пореден ден

Сортът брент се търгува над 103 долара за барел и е поскъпнал с 6% за последните пет дни

09:28 | 03.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: www.sxc.hu

Цените на петрола се покачват за втори пореден ден, след като антиправителствените протести в Египет се ожесточиха и взеха поредните си жертви, което отново засили тревогите за нарушаване на доставките на петрол в световен мащаб.

През Суецкия канал в Египет се пренася около 2,5% от световното производство на суров петрол, което идва предимно от Близкия изток. Освен това гражданските размирици в Египет биха могли да прераснат в гражданска война и да предизвикат конфликти и в други страни от Близкия изток, коментират пазарни анализатори пред Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през март се повишава с 0,6% до 91,41 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Цената му се вдигна с 9 цента вчера до 90,86 долара за барел.

През последните 12 месеца цената му се е вдигнала с 19 на сто.

Петролът сорт брент междувременно се търгува с повишение от 0,9% до 103,26 долара за барел, което е най-високото му ценово ниво от септември 2008 г. Цената му се е вдигнала с 6% за последните пет дни.

По-високите ценови нива на брента се обясняват от анализатори с това, че Европа и Азия за по-уязвими в сравнение със САЩ от евентуално нарушаване на доставките на петрол. Освен това големите резерви от суров петрол на САЩ, които са нараснали с още 2,59 млн. барела до 343,2 млн. барела през миналата седмица, също държат цената на американския петрол по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
fallback