fallback

Размириците в Египет вдигнаха цената на петрола

От началото на януари цената на петрола обаче се е понижила с 2%, което е първия й спад за последните пет месеца

09:06 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: www.sxc.hu

Цената на петрола започна седмицата с ръст и се покачва за втори пореден ден на фона на гражданските размирици в Египет, които породиха опасения, че доставките на суров петрол от Близкия изток ще бъдат нарушени.

Петролът сорт брент се търгуваше срещу близо 100 долара за барел по време на електронната търговия на Лондонската петролна борса днес, отбелязвайки най-високите си ценови нива за последните 28 месеца, предава Bloomberg.

Повод за това дадоха антиправителствените протести в Кайро, които породиха опасения, че безредиците в Египет могат да доведат до размирици и в страните износителки на петрол от Близкия изток.

Цената на брента с доставка през март се вдигна за малко до 99,97 долара за барел в днешната електронна сесия в Лондон, след като десетки хиляди протестанти се включиха в демонстрациите срещу управлението на египетския президент Хосни Мубарак, което продължава през последните 30 години.

Към 9:00 ч. българско време брентът ограничи поскъпването си с 0,1% до 99,49 долара за барел.

За последно цената на този сорт петрол е бола над 100 долара за барел през октомври 2008 г.

Междувременно американският лек суров петрол се повишава с 0,5% до 89,76 долара за барел, след като на 28 януари цената му се вдигна рязко с 4,3 на сто.

От началото на януари цената на американския лек суров петрол се е понижила с 2%, което е първия й спад на месечна база за последните пет месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 05.09.22 г.
fallback