fallback

Правителствата по света трупат хранителни запаси

Високите цени на храните допринесоха за скорошната вълна от улични протести, заляла Северна Африка и Близкия изток

10:52 | 28.01.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Правителствата в развиващия се свят трупат хранителни запаси в опит да овладеят паниката по магазините, инфлацията и социалното недоволство, пише Financial Times.

Трупането на запаси обаче повишава цената на земеделската продукция дори още повече. Цената на пшеницата - най-широко използваната зърнена култура в света, достигна нов две и половина годишен връх в четвъртък, след като страни от Алжир до Саудитска Арабия обявиха, че ще закупят извънредни количества.

Високите цени на храните допринесоха за скорошната вълна от улични протести, заляла Северна Африка и Близкия изток. По-рано този месец в Алжир протестиращи младежи скандираха „Дайте ни захар!“ Цената на захарта достигна 30-годишен връх.

По-рано тази седмица Алжир закупи 800 хил. тона пшеница – значително по-голямо количество от обикновено, докато Саудитска Арабия обяви планове да удвои запасите си от пшеница.

Бангладеш и Индонезия също не закъсняха и в четвъртък заявиха извънредни количества ориз. По думите на търговци Джакарта, която обикновено купува по 200 хил. тона ориз, сега е заявила повече от 800 хил. тона. Бангладеш обяви, че ще удвои поръчките си за ориз през тази година.

„Ако погледнете средните цени за периода от 2000 до 2006 г., мисля, че сега цените ще се задържат на по-високи нива“, казва Грегъри Пейдж, изпълнителен директор на Cargill, най-големият търговец на земеделска продукция в света.

Пейдж се надява, че цените няма да надхвърлят рекордните нива от 2007-2008 г., ако метеорологичните условия се запазят благоприятни през по-голямата част от годината.

„Определено при тези цени земеделският сектор има мотив да усили производството си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:12 | 11.09.22 г.
fallback