fallback

Саудитска Арабия върна цената на петрола под 88 долара за барел

Петролният министър на страната сигнализира, че ОПЕК може да увеличи доставките на суров петрол

08:39 | 25.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола падна под 88 долара за барел до най-ниското си ниво за последните близо два месеца след изказване на министъра на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими.

Той сигнализира вчера, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) може да увеличи производството и да поддържа допълнителни резерви от суровината, за да задоволи нарастващото търсене на горива, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през март се търгува с отстъпка от 0,4% до 87,53 долара за барел в днешната електронна търговия, след като ал-Наими заяви, че е „оптимист“ за пазарите на енергийни суровини, и че цените на петрола ще останат стабилни.

Саудитска Арабия, която е най-големият производител на петрол в ОПЕК, планира да поддържа излишък в производството от около 4 млн. барела на ден за поддържане на световния баланс между търсенето и предлагането, допълва петролният министър на страната.

Във вчерашната редовна търговия на Нюйоркската петролна борса лекият суров петрол поевтиня с 1,4% до 87,87 долара за барел. Цената му се е понижила с 4% от началото на годината.

Седмичните данни на Министерството на енергетиката на САЩ, които излизат утре, се очаква да покажат увеличение на запасите от суров петрол на страната с 1,25 млн. барела през изминалата седмица, според средната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Според прогнозите на Али ал-Наими търсенето на петрол в световен мащаб през тази година ще се увеличи с 1,8 млн. барела на ден, или с 2%. ОПЕК ще се стреми да коригира всеки дисбаланс между търсене и предлагане, посочва още той.

На Лондонската петролна борса междувременно петролът сорт брент поевтинява с 0,3% до 96,35 долара за барел, след като вчера цената му се понижи с 1% до 96,61 долара за барел. Цената на златото на свой ред се понижава с 0,3% до 1 330,22 долара за тройунция, което е най-ниското й ниво от 16 ноември и е с повече от 100 долара под ценовия рекорд в началото на декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
fallback