fallback

Саудитска Арабия: ОПЕК може да увеличи производствените си квоти

Увеличаването на производството ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно поскъпване на суровината, е посочил министърът на петрола на Саудитска Арабия

21:26 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Групата на страните производители на петрол (ОПЕК) може да увеличи производствените си квоти, за да отговори на очаквания ръст на търсенето през тази година, заяви министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Наими, цитиран от ВВС.

По думите му търсенето на петрол може да нарасне с около 2% през тази година. В момента цената на барел петрол наближава 100 долара и увеличаването на производството ще помогне за предотвратяване на по-нататъшно поскъпване на суровината, е посочил министърът.

В последно време имаше изказвания на няколко страни членки на ОПЕК, че увеличаване на производството няма да има, но Саудитска Арабия е най-мощната страна в организацията.

Али ал-Наими е заявил, че увеличаването на производството на ОПЕК ще бъде и в отговор на повишаването на добива в страни, които не са включени в организацията. Той е добавил, че очаква цените да останат на същите нива като миналата година.

Миналата седмица Международната агенция по енергетика обяви, че търсенето на петрол расте силно, както и че цена на петрола от 100 долара за барел представлява риск за възстановяването на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback