fallback

Цената на петрола кръжи около 88 долара за барел

Подновеното военно напрежение между Северна и Южна Корея повиши курса на долара и ограничи ръста в цената на петрола

09:34 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на американския лек суров петрол кръжи малко над 88 долара за барел в днешната предварителна търговия на Нюйоркската петролна борса заради очаквания, че възстановяването на световната икономика ще увеличи търсенето на енергийни суровини.

През миналата седмица петролът поскъпна с 0,3%, след като индексът на водещите индикатори в САЩ се повиши за пети пореден месец, загатвайки за растеж на американската икономика през идните месеци, а бизнес климатът в Германия стана рекордно добър, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва леко с 4 цента до 88,06 долара за барел днес в днешната електронна търговия. По-рано днес цената му се повишаваше с 0,6%, но загуби почти цялата си преднина, след като се появиха спекулации, че Северна Корея може да наложи санкции на артилерийските военни обучения на южния си съсед, провеждани в Жълто море.

Петролът от Северно море сорт брент с доставка през февруари междувременно се повишава с 0,1% до 91,76 долара за барел. Щатският долар поскъпва с 0,2% до 1,3158 долара за евро към 9:20 ч. българско време заради военното напрежение между Северна и Южна Корея, което засили търсенето на безрискови активи.

В края на миналата седмица данни на Американския петролен институт показаха, че търсенето на петрол в САЩ е нараснало с 6,5% на годишна база през ноември. Петролните резерви на страната са намалели с рекордните за последните две години и половина близо 10 млн. барела в рамките на седмицата до 10 декември.

Златото с доставка през февруари поскъпва с 0,4% до 1 384,80 долара за тройунция и увеличава скока в цената си през тази година до 26%. Данни на Bloomberg показват, че закупеното от борсово-търгуваните фондове злато се е увеличило с 0,7% на годишна база до рекордните 2 311,2 тона към 17 декември. Това е и една от причините за силното поскъпване на златото през тази година, което отбеляза ценови рекорд в началото на декември от над 1430 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 19.08.22 г.
fallback