fallback

Петролът на път да завърши седмицата с лек спад

Цената на енергийната суровина се насочи към 89 долара за барел, но остава с 0,7% под нивата си от миналия петък

09:30 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се насочи към 89 долара за барел в днешната електронна търговия на петролната борса в Ню Йорк, след като новите молби за помощи при безработица в САЩ намаляха повече от очакваното през миналата седмица, а щатският долар отстъпи леко срещу повечето водещи валути.

Според анализатори промените в първоначалната безработица в САЩ служат на пазара като барометър за бъдещата икономическа активност, а оттам и за търсенето на енергийни суровини в най-голямата икономика на света, пише Bloomberg.

Този уикенд във Виена ще се проведе среща на петролните министри от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), като според анализатори квотите им на производство няма да бъдат променени, докато цената на петрола не стигне 100 долара за барел.

Американският лек суров петрол се повишава с 0,4% до 88,69 долара за барел днес, след като цената му се вдигна с 9 цента до 88,37 долара за барел вчера. От началото на годината той е поскъпнал с 12 на сто.

Вносът на суров петрол в Китай през ноември се е увеличил до 20,91 млн. тона, или 5,1 млн. барела на ден, в сравнение с 16,4 млн. тона през октомври, показаха днешните данни на митническите служби в азиатската страна, която е най-големият потребител на енергийни ресурси в света.

На 7 декември цената на петрола скочи до 90,76 долара за барел, стигайки най-високото си ценово ниво от октомври 2008 насам

Петролът сорт брент междувременно поскъпва с 0,4% до 91,39 долара за барел на борсата в Лондон. Вчера цената му се повиши с 0,2% до 90,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 19.08.22 г.
fallback