fallback

Отново се заговори за петрол над 100 долара

Повишаването на премията при 100 доларовите опции илюстрира очакванията, че петролът ще поскъпне с поне 19% през следващата година

18:34 | 30.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Премиите (цената) по опциите за закупуването на петролни фючърси при цена от 100 долара за барел през декември 2011 г. са се повишили с 14% на 24 ноември, което е най-резкият скок за последните три месеца, разкриват данни на Bloomberg.

Повишаването на премията по опциите илюстрира очакванията на някои инвеститори, че петролът може да поскъпне с поне 19% през следващите 12 месеца до ценови нива достигнати за последно през 2008 г.

Поради възстановяването на икономиката и очакванията за по-голямо потребление на енергийни ресурси от началото на тази година цената на суровия петрол е нараснала с 8%.

В началото на ноември Morgan Stanley прогнозира, че цената на петрола ще стигне 100 долара за барел през 2011 г. BNP Paribas SA обяви на 18 ноември, че по-нататъшно повишаване на цената на петрола „ще е трудно“, тъй като Федералният резерв се опитва да стимулира американската икономика чрез вливане на ликвидност, докато Европа се опитва де се справи с дълговата криза в еврозоната.

„Колебанията в цената на петрола продължават, тъй като краткосрочните опасения, свързани с облигационните пазари, засенчват подобряващите се фундаменти на петролните пазари“, казва Лоурънс Игълс от JPMorgan Chase.

Премията по опциите, които дават на инвеститорите право да купуват петролни фючърси с дата декември 2011 г. по цена от 100 долара за барел, се повиши до 5,55 долара на 24 ноември от 4,87 долара на 23 ноември – най-рязкото повишение от 27 август.

От началото на годината премията по тези фючърси е била средно 6,38 долара, докато в петък пазарите затвориха на 5,46 долара.

Запитани за вероятността цената на суровия петрол да се вдигне над 100 долара за барел, анализатори от Deutsche Bank казват, че „петролът може да се повиши до тази цена, но това едва ли ще се случи през следващите 6 месеца“.

На 11 юли 2008 г. цената на петрола скочи до рекордните 147, 27 долара за барел.

Петролът е поевтинял с над 4% от 11 ноември насам, когато Китай обяви, че ще повиши изискванията за резервите, които трябва да държат банките, за да ограничи банковото кредитиране.

Петролните фючърси поскъпнаха с 6,6% за петте дни до 5 ноември, или седмицата, когато Федералният резерв обяви, че ще инжектира още 600 млрд. долара във финансовата система на САЩ.

Повечето членове от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които осигуряват 40% от износа на петрол в света, обявиха, че намират за подходящи ценовите нива в интервала 70-90 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:38 | 28.08.22 г.
fallback