fallback

Седмицата започна с ръст в цената на петрола

Петролът поскъпва над 84 долара за барел, докато златото поевтинява заради политическото напрежение между Северна и Южна Корея

09:25 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола тръгна нагоре в началото на новата борсова седмица и се приближи до най-високите си нива за последните десет дни, след като финансовите министри от Европейския съюз взеха решение да отпуснат спасителен заем от 85 млрд. евро на Ирландия.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва с 0,6% до 84,30 долара за барел по време на днешната електронна търговия. В петък цената му се понижи с 0,1%, завършвайки сесията на Нюйоркската петролна борса на ниво от 83,76 долара за барел, пише Bloomberg.

От началото на тази година цените на петрола са се вдигнали с 6,1 на сто.

На Лондонската петролна борса брентът с доставка през януари поскъпва с 0,6% до 86,20 долара за барел. Цената му се понижи с 0,6% до 85,58 долара за барел в края на миналата седмица в очакване на развръзката на преговорите за предоставяне на спешна финансова помощ на Ирландия.

Страните от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд взеха решение този уикенд да отпуснат на страната заеми за 85 млрд. евро през следващите седем години и да удължат срока на отпуснатите през май заемите за Гърция.

Междувременно военното и политическо напрежение между Северна и Южна Корея понижи цената на златото с незабавна доставка с 0,8% до 1 353,30 долара за тройунция. Златото е поскъпнало с 24% през тази година, като на 9 ноември цената му се повиши до рекордните 1 424,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 25.08.22 г.
fallback