fallback

Петролът се насочва към 3% ръст за седмицата

Черното злато отстъпи позиции при липсата на борсова сесия в САЩ вчера, но спадът на котировките е минимален

09:30 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се насочва към ръст от около 3 на сто в рамките на настоящата седмица. Като основна причина за това може да се посочат опасенията, че дълговата криза в еврозоната ще се разпространи към Испания и Португалия, което доста тежи на курса на еврото.

Единната валута се движи в близост до най-ниските си нива спрямо долара за последните два месеца, което води до отлив на интерес към инвестициите в суровини. Освен това анализатори посочват, че цената на петрола консолидира след постигнатия в сряда скок на котировките от 3,2 на сто.

Това е най-силното повишение на цената на суровината за последните четири месеца, пише Bloomberg.

Днес петролните контракти с доставка през януари се търгуват на електронната платформа на борсата в Ню Йорк със спад от 0,5 на сто до 83,47 долара за барел спрямо сряда. Вчера в САЩ бе посрещнат Денят на благодарността, поради което нямаше борсова сесия.

Всички сключени вчера сделки ще минат сетълмент днес.

Еврото отстъпва до 1,3317 EUR/USD, което е съвсем близо до двумесечното дъно от 1,3285 EUR/USD, регистрирано в сряда. За седмицата единната валута е изгубила 2,6 на сто от стойността си спрямо долара.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 0,3 на сто до 86,10 долара за барел. Днес януарските фючърси се котират с 0,8 на сто по-ниско при 85,43 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 22.08.22 г.
fallback