fallback

Петролът надолу, златото нагоре заради нарасналата несигурност

Проблемите на Ирландия предизвикаха ръст на щатския долар и доведоха до спад на рисковите апетити сред инвеститорите

22:11 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първият ден от новата седмица донесе ръст в цената на златото и поевтиняване на петрола. Това се дължи на силния спад на рисковите апетити сред инвеститорите заради неяснотата около бъдещето на Ирландия.

Вчера стана ясно, че страната е поискала международна финансова помощ за решаване на проблемите си, което пък предизвика поевтиняване на еврото.

Единната валута отстъпи позиции, тъй като само в рамките на малко повече от половин година се налага спасяването на втора държава от еврозоната, пише MarketWatch.

Днес еврото поевтиня с значително до 1,3608 EUR/USD. Това се случи въпреки известното напредване на единнава валута в началото на търговията тази седмица.

Първата борсова сесия донесе поевтиняване на петрола от 0,3 на сто до 81,74 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Най-ниската постигната през деня цена беше 81,61 долара за барел.

Злтото пък поскъпна с 0,4 на сто до 1 357,80 долара за тройунция. След края на сесията обаче металът продължи да поскъпва, повишавайки цената си с още 10 долара за тройунция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 31.08.22 г.
fallback