fallback

Петролът с най-голям седмичен спад от август

Петролът поевтиня с 4% през тази седмица, а цената на златото се понижи с 1%

22:36 | 19.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи за пети път през последните шест сесии, завършвайки втора поредна седмица със загуби, след като Китай повиши изискуемите от банките резерви като мярка за борба с растящата инфлация в страната.

Китайската централна банка увеличи неочаквано минималните задължителни резерви на банките за пети път от началото на тази година. Високата инфлация, която стигна до 60% при зеленчуците в началото на ноември, засили очакванията за повишение и на основния лихвен процент в страната преди края на годината.

Мерките за затягане на паричната политика може да охладят икономическия растеж на Китай и да ограничат търсенето на суровини в Китай, който е най-големият потребител на енергия в света, пише Ройтерс.

На Нюйоркската петролна борса цената на петрола с доставка през декември се понижи с 34 цента, или 0,4%, до 81,51 долара за барел. Тя варираше от 80,59 до 82,75 долара за барел, като се повишаваше с повече от 1% допреди новината за вдигането на банковите резерви в Китай.

Петролът поевтиня с 3,37 долара, или 4% през тази седмица, което е най-голямата му загуба на седмична база от 13 август, когато цените паднаха с 6,58%.

Декемврийските фючърси на американския лек суров петрол изтекоха днес. По-активно търгуваните януарски фючърси поевтиняха с 26 цента до 86,12 долара за барел.

Златото с доставка през декември междувременно поевтиня със 70 цента до 1 352,30 долара за тройунция и завърши борсовата седмица със спад от 1% след загубата от 2,3% за миналата седмица.

От началото на тази година златото е поскъпнало с 23% и е на път да завърши десета поредна година с печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 28.08.22 г.
fallback