fallback

Паричната политика на Китай понижи силно цената на петрола

Тревогите около готвените от Китай мерки за овладяване на инфлацията смъкнаха с 3% цената на петрола вчера

09:30 | 17.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Притесненията на финансовите пазари, че Китай ще продължава да затяга паричната си политика, което ще охлади растежа на китайската икономика и ще намали търсенето на енергийни суровини в страната, понижиха цената на петрола до най-ниското й ниво за последните две седмици.

Петролът поевтиня силно с 3% вчера, след като китайският премиер Уън Дзябао заяви, че правителството разработва мерки за овладяване на инфлацията във втората по големина икономика на света, която е и най-големият потребител на енергийни суровини, пише Bloomberg.

Цените на борсово търгуваните стоки се понижиха и заради опасения за влошаване на дълговата криза в еврозоната. Финансовите министри от Европейския съюз обсъждат днес в Брюксел дълговата криза в Ирландия, Португалия и Гърция, както и възможностите за създаване на спасителен пакет за банките в Ирландия.

Петролът поевтинява въпреки съобщението на Американския петролен институт вчера, че резервите от суров петрол на САЩ са намалели през миналата седмица с най-бързото си темпо от септември 2008 г. Те са паднали със 7,7 млн. барела, което се оказа повече от очакваното.

Днес излиза и седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за петролните резерви и търсенето на енергийни суровини през миналата седмица, който е по-пълен, защото обхваща всички петролни рафинерии в страната.

В часовете на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес петролът с доставка през декември се търгува с понижение от 0,3% до 82,11 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол падна с 2,52 долара, или 3%, до 82,34 долара за барел вчера, което е най-ниското ценово ниво от 29 октомври насам.

Курсът на еврото срещу долара се понижи силно в началото на тази седмица и остава почти без промяна днес заради дълговата криза в Ирландия, което намалява интереса на инвеститорите в чужди валути към търгуваните в долари суровини.

Брентът с доставка през януари в същото време губи 0,3% до 84,51 долара за барел. Цената му се понижи с 2,03 долара вчера, или 2,3%, до 84,73 долара за барел.

Цените на петрола са нараснали с 3,8% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 17.08.22 г.
fallback