fallback

Остър спад в цената на петрола от двугодишния й връх

Петролът се търгува със силно понижение от близо 2%, като цената му падна до 86 долара

09:23 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи от двугодишния си връх, който покори по време на вчерашната сесия, след като се засилиха спекулациите на световните финансови пазари, че Китайската централна банка може да повиши отново лихвения си процент, за да ограничи растящата инфлация в най-големия потребител на енергийни суровини в света.

Петролът се търгува с понижение за първи път през последните три дни и е на път да завърши седмицата със спад.

Вчера стана ясно, че инфлацията в Китай се е ускорила до 4,4% на годишна база през октомври, което се оказа повече от очакваното и е значително над целевото инфлационно ниво от 3%, към което се стреми Китайската централна банка.

За поевтиняването на петрола помогна и курсът на щатския долар, който върви нагоре за шеста поредна сесия и е на път да постигне най-силното си седмично представяне от август насам.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поевтинява с 1,8% до 86,20 долара за барел в днешната електронна търговия в Азия. Вчера цената му остана без промяна при 87,81 долара за барел, което е най-високото ниво от октомври 2008 насам.

Междувременно петролът сорт брент с доставка през декември поевтинява с 1,6% до 87,37 долара за барел. Декемврийският контракт изтича на 15 ноември. По-активно търгуваните януарски фючърси на брента поевтиняват с 1,43 долара до 87,67 долара за барел.

От началото на тази година петролът е поскъпнал с около 9%, след като през миналата цената му скочи със 78 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 16.08.22 г.
fallback