fallback

Доларът рязко надолу, петролът мина над 85 долара за барел

Вчерашното решение на Фед да налее още 600 млрд. долара на финансовите пазари се отрази негативно на зелените пари и увеличи интереса към суровините

10:00 | 04.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола премина над 85 долара за барел, достигайки най-високото си ниво за последните шест месеца. Това се случи основно заради рязкото отстъпление на щатския долар след вчерашното решение на американския Федерален резерв да изкупи държавни ценни книжа за още 600 млрд. долара в опит да съживи кредитирането.

Доларът пропадна до 1,4180 EUR/USD тази сутрин, което е най-ниското ниво на зелените пари от 26 януари досега, пише Bloomberg. Съвсем естествено това увеличи интереса към инвестициите в суровини като средство за предпазване от инфлация.

Петролът с доставка през декември се движи с ръст от 1,1 на сто до 85,63 долара за барел днес, което е най-високото ниво на котировките от началото на май досега. Повишението в цената на черното злато продължава вече четири поредни дни, което пък не се е случвало от края на септември.

От началото на седмицата петролът е поскъпнал с около 3 на сто, тъй като пазарите заложиха на нови мерки от страна на Фед. Такива бяха обявени вчера, а размерът на ликвидността, която ще бъде отпусната, се оказа изненадващо висок спрямо предварителните прогнози.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 1,1 на сто до 86,38 долара за барел. Днес барел брент с доставка през декември се търгува с повишение 0,9 на сто до 87,17 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
fallback