fallback

Цената на петрола стигна шестмесечен връх

Петролните запаси в САЩ намаляват, а в комбинация със спада на долара, това води до ръст в цената на черното злато

09:48 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последните шест месеца и се насочи към атака на психологическата бариера от 85 долара за барел.

Това се случи заради изненадващи данни за спад на петролните запаси в САЩ, както и заради очакванията, че днес Федералният резерв ще обяви нова програма за инжектиране на пари във финансовата система.

През последната седмица петролните запаси в САЩ са се понижили с 4,1 млн. барела, което е най-големият спад от юли насам, съобщава Bloomberg.

“Новините, които се очакват от Фед за увеличаването на ликвидността, ще бъдат основният движещ фактор за петролния пазар“, коментира Серене Лим, анализатор в Australia and New Zealand Banking Group, цитирана от медията. „Всички са насочили вниманието си към това събитие“, категорична е тя.

Вчера цената на петрола с доставка през декември се повиши до 83,90 долара за барел на борсата в Ню Йорк, а днес котировките напредват с половин процент до 84,31 долара за барел. По-рано тази нощ бе достигнато и ниво от 84,50 долара, което не се беше случвало от 4 май насам.

От 27 август насам, когато председателят на Фед Бен Бернанке за пръв път обяви, че централната банка е готова отново да се намеси на пазара, доларът е поевтинял с 9,1 на сто. Днес зелените пари се движат около 1,40 EUR/USD, след като вчера изгубиха около 1 на сто.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поскъпна с 0,9 на сто до 85,41 долара за барел, а днес суровината добавя още 0,4 на сто до 85,75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 19.08.22 г.
fallback