fallback

Петролът поскъпва в очакване на решенията на Фед

Черното злато достигна най-високата си цена за последните две седмици вчера след добри данни за САЩ и Китай

09:53 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължава да върви нагоре в очакване на решенията на американската централна банка. Ръководителите на Фед започват днес двудневна среща, след която ще стане ясен размерът на средствата, които ще бъдат инжектирани на финансовите пазари.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролът с доставка през декември достигна ниво от 83,86 долара за барел, което е най-високата цена от 14 октомври насам. Тази сутрин черното злато се движи с ръст от 0,6 на сто до 83,47 долара за барел, съобщава Bloomberg.

Според повечето анализатори Фед ще отдели около 500 млрд. долара за стимулиране на финансовите пазари. Това ще стане чрез изкупуване на държавни ценни книжа, показват прогнозите.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поскъпна с 1,8 на сто до 84,62 долара за барел. Днес брентът повишава цената си с още 0,7 на сто до 85,23 долара за барел.

В основата на поскъпването на петрола в началото на новия месец са няколко силни новини за състоянието на американската икономика, както и за производствената активност на Китай. Те дават основание да се смята, че търсенето на петрол ще се увеличава през следващите месеци, коментират анализатори, цитирани от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:33 | 06.09.22 г.
fallback