fallback

Петролът прекъсна тридневното си поскъпване*

Засилването на долара срещу 15 от 16-те най-търгувани валути оказа натиск върху цената на петрола

08:47 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола прекъсна възходящото си движение от предишните три дни и се понижава в днешната търговия на световните борси, след като добрите данни за подобряването на потребителското доверие в САЩ бяха засенчени от поскъпването на долара и очакванията за ново увеличение на резервите от суров петрол в страната.

Според анализатори седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, който се очаква по-късно днес, ще покаже увеличение на петролните запаси от 1 млн. барела през предишната седмица. От данни на Американския петролен институт стана ясно, че резервите от енергийната суровина са скочили силно с 6,43 млн. барела през миналата седмица заради слабото търсене.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ са по-пълни, защото всички петролни рафинерии в страната са длъжни да предоставят данни.

Американският лек суров петрол с доставка през декември поевтинява с 0,6% до 82,08 долара за барел в днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. След като промени на няколко пъти посоката си на движение, цената на петрола се повиши с 3 цента до 82,55 долара за барел вчера.

Междувременно на Лондонската петролна борса брентът поевтинява с 0,6% до 83,18 долара за барел, а вчерашната сесия му донесе лек спад от 2 цента до 83,52 долара за барел, предаде Ройтерс.

Икономическите данни за САЩ от вчера показаха, че индексът на потребителското доверие е нараснал повече от очакваното през октомври, като стойността му се е върнала в оптимистичната зона над 50 пункта. Подобряването на потребителския климат в страната може да стимулира търсенето на енергийни суровини.

Добрите икономически данни бяха компенсирани от поскъпването на щатския долар, който се повиши силно с 0,9% срещу кошницата от водещи чуждестранни валути и продължава да поскъпва днес срещу 15 от 16-те най-търгувани валути.

Цената на петрола варира в интервала от 75 до 85 долара за барел от май главно под влияние на курса на долара, след като най-големите икономики в света забавиха темповете си на растеж, което ще намали търсенето на енергийни суровини.

* Актуализирано към 8:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 06.09.22 г.
fallback