fallback

Златото се насочва към най-големия си седмичен спад от юли

Цената на метала падна рязко след повишението на лихвения процент в Китай и така и не успя да навакса изгубеното

09:35 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Златото се движи с ръст в началото на последния работен ден за настоящата седмица, но въпреки това е на път да претърпи най-голямото си седмично отстъпление от юли насам. Ценният метал се намира на около 4% от последния исторически рекорд, който бе поставен миналата седмица при 1 387 долара за тройунция.

През изминалата нощ златото поскъпна с около 2,5 долара до 1 326 долара за тройунция, след като вчера пропадна до най-ниското си ниво за последните две седмици – 1 318,20 долара. Това се случи заради отстъпването на еврото и позитивния сигнал от пазара на труда в САЩ, където молбите за помощ при безработица отчетоха спад.

„Не бих очаквал нов рекорд от златото през следващата седмица. По-вероятно е цената да остане около сегашните си нива или да отстъпи“, коментира Онг Линг от Phillip Futures в Сингапур, цитиран от Ройтерс.

„Към момента Г-20 влияят на движението на долара и се наблюдава противоположна посока на движение при долара и златото. В краткосрочен план смятам, че златото ще получи подкрепа при 1 320 долара за тройунция“, посочва специалистът.

Анализатори посочват, че корекция в цената на златото би довела до засилен интерес от страни като Индия и Индонезия, тъй като там предстоят важни религиозни празници. По традиция тяхното посрещане е свързано с увеличаване на търсенето на накити и бижута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 05.09.22 г.
fallback