fallback

Слабият долар доведе до значителни ръстове при петрола и златото

Основните суровини заличиха почти целия си спад от предходната сесия заради рязкото отстъпление на зелените пари

22:47 | 20.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола, златото и останалите основни суровини се повишиха стабилно заради отстъплението на щатския долар. То бе предизвикано от успокояването на пазарите след вчерашната новина за изненадващо увеличение на основната лихва в Китай.

Доларът поевтиня значително спрямо еврото, а спрямо йената достигна ново 15-годишно дъно. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, отстъпи с близо 1,5 на сто.

Това предизвика ръст в пазара на суровини, като петролните контракти с доставка през ноември поскъпнаха с 2,9 на сто до 81,77 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Днес бе последният ден за търговия с ноемврийски фючърси, а по-активно търгуваните контракти с доставка през декември повишиха цената си с 3 на сто до 82,54 долара за барел.

Златото с доставка през декември повиши цената си с 0,7 на сто до 1 346 долара за тройунция, с което заличи част от спада, който бе претърпян в предходната сесия. Тогава златото отбеляза най-слабото си представяне от юли месец насам.

Цената на среброто също се повиши, като добави 0,5 на сто до 23,90 долара за тройунция. При паладия бе отчетен ръст от 1,7 на сто, докато платината поскъпна с 0,6 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 19.08.22 г.
fallback