fallback

Китай отхвърли информацията за ограничения върху износа на редки метали

Вчера представител на търговското министерство на страната обяви, че износът се свива с цел запазване на ресурсите за вътрешно ползване

09:36 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Търговското министерство на Китай отрече информацията, че се налагат ограничения върху износа на редки метали от страната. Това се случва едва ден, след като представител на институцията обяви, че се предвижда догодина износът на някои редки полезни изкопаеми да бъде ограничен с 30%, съобщи Ройтерс.

Слуховете се породиха след изказването на представител на министерството, разговарял под условията на анонимност, но по-интересното е, че бяха отхвърлени отново от анонимен източник, допълва агенцията.

Китай добива и осигурява около 90% от потребяваните в света редки метали. Те се използват в производството на високотехнологични продукти като мобилни телефони и компютри.

Залежите от такива ресурси в Китай са се понижили с 37% между 1996 и 2003 година, като според експертни оценки може да се изчерпат в рамките на следващите 15-20 години, ако темповете на добив се запазят.

Търговията с редки метали вече предизвика спорове между Япония и Китай, като японски компании обвиниха Пекин, че използва монополното си положение като политически инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:41 | 02.09.22 г.
fallback