fallback

Китай предизвика пропадане на петрола с над 4% вчера

Изненадващото повишение на основния лихвен процент в страната доведе до рязък скок в курса на американския долар

09:02 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола пропадна с над 4 на сто вчера, след като централната банка на Китай взе изненадващо решение да повиши лихвения процент в страната. Това се случва заради все по-високата опасност от инфлация в страната и желанието на властите да укротят ръста в кредитирането.

Този ход бе приет доста негативно от фондовия пазар и пазарите на основни суровини. На борсата в САЩ се стигна до масирани разпродажби и потъване на Dow Jones под 11 хил. пункта. За сметка на това обаче доларът буквално изригна, напредвайки до 1,37 EUR/USD тази нощ.

За сравнение, едва в края на миналата седмица двете валути се търгуваха по курс 1,41 EUR/USD.

На борсата в Ню Йорк вчера цената на петрола с доставка през ноември потъна с 4,3 на сто до 79,49 долара за барел. Днес е последният ден за търговия с ноемврийски фючърси, като те успяват да възстановят 0,7 на сто и вече се търгуват по 80,10 долара за барел.

Декемврийските фючърси пък се търгуват около 80,90 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поевтиня с 3,9 на сто до 81,10 долара за барел. Тази сутрин брентът с доставка през декември възстановява 0,6 на сто от стойността си до 81,60 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, поскъпването на петрола от тази сутрин се дължи на спекулации, че вчерашните разпродажби са били прекомерни. "До момента мерките, които се предприемат от Пекин, не са еквивалентни на натискане на спирачката на икономиката“, посочва Виктор Шум от Purvin&Gertz.

Решението на китайската централна банка се отрази силно и на търговията с благородни метали. Цената на златото отчете най-резкия си спад от юли насам, изгубвайки 36 долара, или 2,6 на сто, до 1 336 долара за тройунция. Среброто също отстъпи с 2,6 на сто до 23,78 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 04.09.22 г.
fallback