fallback

Засилването на долара понижи цената на петрола

В рамките на изминалата седмица петролът е поевтинял с 1,7%

22:44 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижи и падна под 82 долара за барел на Нюйоркската петролна борса под влияние на пониженията на индексите на световните фондови борси и засилването на щатския долар срещу основните валути.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември приключи сесията с понижение от 1,44 долара, или 1,7%, до 81,25 долара за барел. Цената му варираше в интервала от 80,75 до 83,33 долара за барел. В рамките на изминалата седмица петролът е поевтинял с 1,7%, предаде Wall Street Journal.

Фючърсите на брента с доставка през декември поевтиняха с 1,65 долара до 82,55 долара за барел.

Изказването на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке днес засили надеждите, че ще бъдат отпуснати допълнителни стимули за щатската икономика, но заради съществуващата неяснота дали това ще се случи и какъв ще е мащаба им инвеститорите засилиха търсенето на по-безрискови активи.

В резултат на това щатският долар се повиши срещу еврото, швейцарския франк, британската лира и австралийския долар. По-рано днес той отбеляза най-ниските си нива срещу еврото за последните осем месеца, като едно евро се разменяше срещу 1,4156 долара.

Към 22:40 ч. българско време обаче двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3960 долара за евро, като щатската валута се повишава с 0,9% за деня. Доларовият индекс, който следи курса на долара срещу кошница от шест валути, нараства с 0,5 на сто.

Цените на петрола следват движенията на долара през последните седмици и стигнаха най-силните си нива за последните пет месеца през миналата седмица заради поевтиняването на щатската валута. По-слабият долар прави петрола по-евтин за купувачи в други валути.

По-рано през тази седмица стана ясно, че запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили леко през миналата седмица, но в същото време търсенето на петрол и горива е паднало до най-ниските си нива от ноември миналата година.

Малко след това Организацията на страните износителки на петрол – ОПЕК, реши да остави без промяна квотите си на производство по време на годишната си среща във Виена. Иран бе избрана като страната, която да поеме председателството на петролния картел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:12 | 25.08.22 г.
fallback