fallback

Петролът се задържа под 83 долара

След трите поредни седмици на ръст цената на петрола остава почти без промяна през тази седмица

09:36 | 15.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола остава почти без промяна на нива малко под 83 долара за барел по време на днешната електронна търговия, след като седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показа, че петролните резерви на страната неочаквано са намалели, но търсенето на горива от друга страна е паднало до най-ниското си ниво за последните десет месеца.

То се е свило с 0,7% до 18,3 млн. барела на ден през миналата седмица, като рафинериите са работили при 81,9% от своя капацитет, което е най-слабото оползотворяване на производствените им мощности от март насам, пише Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през ноември поевтинява с 3 цента до 82,66 долара за барел в днешната електронна търговия, след като цената му се понижи с 32 цента вчера до 82,69 долара за барел. Петролът сорт брент в същото време поевтинява с 5 цента до 84,15 долара за барел.

Вчера стана ясно, че петролните запаси на САЩ неочаквано са намалели с 416 хил. барела до 360,5 млн. барела през миналата седмица. Въпреки намаляването на петролните резерви цената на енергийната суровина се понижи заради слабите данни за пазара на труда и търговския дефицит на САЩ.

В четвъртък във Виена се проведе среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които решиха да оставят без промяна производствените си квоти за тази година и одобриха Иран като следващата страна, която да приеме председателството на петролния картел.

Представители на Венецуела и Либия заявиха след срещата, че ако барел петрол се търгува за между 90 и 100 долара, това ще компенсира производителите за поевтиняването на долара през последните три месеца, без да се увеличат рисковете пред възстановяването на световната икономика.

ОПЕК е източник на около 40% от световните доставки на петрол.

Петролните фючърси са поскъпнали с 4,2% през тази година, но в сравнение с миналия петък цената им е почти непроменена. През последните три седмици петролът поскъпна силно най-вече заради слабия долар, който отбеляза най-ниските си стойности срещу еврото от 26 януари вчера.

Еврото поскъпна до 1,4122 долара вчера, но към 9:30 ч. българско време днес двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,4054 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 23.08.22 г.
fallback