fallback

Цената на петрола падна под 83 долара след големи колебания

Нарастването на първоначалната безработица повлия по-силно на котировките от свиването на петролните резерви на САЩ и поевтиняването на долара

22:45 | 14.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола тръгна надолу и приключи сесията под 83 долара за барел под влияние на разочароващи данни за пазара на труда в САЩ, които показаха, че през изминалата седмица повече от очакваното американци са кандидатствали за помощи заради загубата на работните си места.

Нарастването на първоначалната безработица повлия по-силно на котировките от данните за свиването на петролните резерви на САЩ и поевтиняването на долара.

Цената на петрола се понижи с 44 цента до 82,57 долара за барел на Нюйоркската петролна борса, въпреки че доларовият индекс падна до най-ниското си ниво за тази година, предаде Bloomberg.

Седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показа, че резервите от суров петрол на страната са намалели с 416 хил. барела през изминалата седмица при очаквания за увеличение от 1,5 млн. барела.

По-рано днес ноемврийските фючърси на петрола докоснаха 84,12 долара за барел. Цените са се увеличили 4,5% през тази година.

Сортът брент с доставка през ноември поевтиня с 53 цента, като един барел се търгува срещу 84,11 долара в Лондон.

Доларовият индекс се понижи с 0,6% заради поевтиняването на долара срещу кошницата от шест основни валути. Индексът е намалял с 1% през последните три дни заради спекулации, че Федералният резерв ще увеличи подкрепата си за икономиката на САЩ чрез изкупуването на повече ценни книжа.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви на 4 октомври, че покупките на финансови активи от централната банка са подобрили състоянието на икономиката.

По-рано представители на Венецуела и Либия заявиха по време на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена, че цена на барел петрол от 100 долара ще компенсира производителите за поевтиняването на долара, без да увеличи рисковете пред възстановяването на световната икономика.

ОПЕК, която е източник на около 40% от световните доставки на петрол, реши да остави без промяна производствените си квоти и одобри Иран като следващата страна, която да приеме председателството на петролния картел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 04.09.22 г.
fallback