fallback

Покачващите се цени може да предизвикат нова криза с храните

Големи вносители на зърно в Близкия Изток и Северна Африка са започнали да се презапасяват, което допълнително тласка цените нагоре

08:58 | 09.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Страховете от нова световна криза с храните пометоха световните стокови борси в петък, след като цените на земеделските култури, като царевица, ориз и пшеница, се покачиха силно заради предупреждението на американското правителство за „драматичен” спад в доставките.

Горещото лято в САЩ, сушата в редица страни, включително Русия и Бразилия, и проливните дъждове в Канада и Европа, засегнаха реколтата на редица зърнени и маслодайни култури през тази година, пише Financial Times. Това поражда опасения от силен спад в доставките на храни, което може да предизвика криза, подобно на тази през 2007-08 г.

Американското министерство на земеделието обяви вчера, че запасите от царевица на страната ще намалеят наполовина през тази година до най-ниските си нива за последните 14 години.

В резултат на това акциите на някои от най-големите производители на хранителни продукти в света са понижиха силно до края на вчерашната борсова сесия.

Според анализатори на Morgan Stanley кризата с храните е вече факт. Индексът на Reuters-Jefferies, който следи цените на основни земеделски суровини, се повиши до най-високото си ниво за последните две години вчера.

Икономисти на ООН посочват, че новият доклад на американското правителство показва, че в момента балансът между търсенето и предлагането е много крехък.

САЩ е най-големият производител на царевица в света и износът му е източник на по-голямата част от световната търговия със зърно. По-рано през тази година американското министерство на земеделието прогнозира рекордна реколта на царевица, но комбинацията от неблагоприятни горещини и големи дъждове доведоха до рязка корекция на прогнозите.

Спадът в доставките накара страни като Русия и Украйна да наложат ограничения на износа на зърно.

Големи вносители на зърно в Близкия Изток и Северна Африка са започнали да се презапасяват, което допълнително тласка цените на стоковите борси нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
fallback