fallback

Цената на петрола покори осеммесечен връх

През последната седмица черното злато постигна най-доброто си представяне от февруари насам заради добри новини от Китай и САЩ

08:56 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с минимално отстъпление, но остава в близост до осеммесечния си връх, покорен в петък. Тогава суровината поскъпна с 2 на сто заради неочаквано висок ръст на потребителските разходи в САЩ и повишението на производствената активност в Китай.

„Като цяло, сентиментът е такъв, че втора рецесия в САЩ изглежда все по-малко вероятна“, смята Бен Уестмур от National Australia Bank, цитиран от Bloomberg. “Комбинирайте това със силния икономически растеж в Китай и ще видите двамата най-големи потребители в света да изглеждат така, сякаш са в период на възстановяване“, посочва специалистът.

Новата седмица стартира с отстъпление на петрола от 0,17 на сто до 81,44 долара за барел на борсата в Ню Йорк. В петък суровината повиши цената си с 2 на сто, достигайки най-високото ниво на затваряне от 5 август насам – 81,58 долара за барел. Това превърна последната седмица в най-силната за суровината от февруари насам.

Петролът от сорта брент пък повиши цената си с 1,8 на сто в петък, достигайки най-високото си ниво от 4 май досега – 83,75 долара за барел. Днес брентът с доставка през ноември отстъпва с 0,16 на сто до 83,62 долара за барел.

Според анализатори през следващата година средната цена на американския лек суров петрол ще бъде около 85 долара за барел, показва анкета на Bloomberg. Това е второ в историята на фючърсната търговия с петрол постижение след регистрираната за 2008 година средна цена от 99,75 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
fallback