fallback

Слабото търсене на горива в САЩ понижи цената на петрола

Цената на петрола кръжи около 75 долара за барел, а златото се върна към 1 265 долара за тройунция

09:25 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поевтинява за трети пореден ден по време на днешната електронна търговия, губейки над 1%, след като ежеседмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ показа вчера, че търсенето на горива в страната е намаляло през миналата седмица.

Върху цената на петрола оказа натиск и съобщението, че канадската енергийна компания Enbridge Energy Partners се готви да възобнови доставките на петрол към САЩ, след като неин петролопровод бе спрян от експлоатация заради авария по-рано през този месец.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтинява с 1,1% до 75,19 долара за барел в днешната електронна търговия. Цената му се смъкна с 1% до 76,02 долара за барел в сряда, след като от Министерството на енергетиката на САЩ обявиха, че търсенето на бензин в страната е намаляло с 2,6% до 9 млн. барела на ден през изминалата седмица.

Това е най-ниското му ниво от средата на март, пише Bloomberg.

Търговията на Нюйоркската петролна борса завърши със спад в сряда и заради поредните данни за спад в активността в производствения сектор в САЩ, които са най-големия потребител на енергия в света.

Петролните фючърси са загубили 5% от началото на годината. По-рано през тази седмица те поскъпнаха до близо 79 долара за барел заради аварията в петролопровода на Enbridge, която заплаши да затрудни нормалните доставки на суров петрол към САЩ.

Търсенето на горива в САЩ е намаляло с 1% на годишна база до 19,5 млн. барела на ден през миналата седмица, а запасите от суров петрол на страната са намалели с 2,49 млн. барела до 357,4 млн. барела на ден.

Октомврийските фючърси на петрола сорт брент изтекоха вчера, завършвайки сесията на Лондонската петролна борса със спад от 0,3% до 78,91 долара за барел. Брентът с доставка през ноември поевтинява с 43 цента днес до 78,99 долара за барел.

Златото с незабавна доставка поевтинява с 0,2% до 1 265,57 долара, след като на 14 септември постави нов ценови рекорд от близо 1 275 долара за тройунция. Златото с доставка след три месеца на свой ред се повиши малко над 1 271 долара за тройунция на 14 септември, отбелязвайки рекордно високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
fallback