fallback

Време ли е да се притесняваме за цената на сутрешното кафе?

В световен мащаб дефицитът на кафето става все по-осезаем, което рано или късно ще доведе до по-високи цени

08:10 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако и вие сте един от милионите хора, които не могат да се събудят без чаша добро сутрешно кафе, то трябва да се запитате дали не е време да започнете да се притеснявате за това, което се случва на пазара на суровината, пише анализаторът Бред Аръндс за Wall Street Journal.

Вероятно не би трябвало да четете това, докато не сте изпили първото си кафе, но цените на едро стремително вървят нагоре заради страховете, че предлагането няма да успее да покрие световното търсене. Казано с прости думи – в света има недостиг на кафе.

Цената на кафето сорт арабика – най-често използваното за приготвяне на горчивата напитка, се е повишила с над една трета за последните няколко месеца. Така тя се намира на многогодишен връх.

Реколтата е по-слаба от очакванията, а запасите са свити до доста ниско ниво. А колкото повече се увеличава потреблението на кафе, толкова по-оскъдна става суровината, пише Аръндс.

Анализаторите предупреждават, че преди нормализиране на ситуацията може да се стигне до още по-голямо влошаване. Причината за това са двете изключително слаби реколти в Колумбия и страните от Латинска Америка като цяло.

Цената на кафето от сорта арабика бе около 1,30 долара за паунд в САЩ преди година, а сега вече е 1,80 долара, се казва в материала. Известна надежда се възлага на реколтата на Бразилия, която се очаква да бъде задоволителна и която съвсем скоро ще излезе на пазара. Специалистите обаче не смятат, че тя може да окаже значителна роля за спад на котировките.

Голяма част от новата реколта ще бъде насочена към запълване на запасите, а на фона на очакванията за по-слаба реколта в Бразилия през следващата година вероятността по-голяма част от тазгодишната продукция да остане в страната е доста голяма.

Запасите в САЩ също са на доста ниски нива, което вероятно ще предизвика поскъпване. За момента такова не се наблюдава в търговската мрежа, но рано или късно ще се стигне и до това, смята Аръндс.

Причина е и интересът на спекулантите, които вече се насочват все по-активно към фючърсната търговия с кафе. Този тип играчи обаче могат и да се оттеглят бързо при сигнали за подобряване на цялостната картина на търсенето и предлагането. Особено ако се окаже, че недостигът е само краткосрочен.

При всички случаи, ако цената на кафето остане висока, има смисъл заклетите кафеджии да започнат да трупат запаси. Ако купувате кафето зелено и го печете сами, то то би могло да се запази свежо за по-дълго, съветва Аръндс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 11.09.22 г.
fallback